Hacıbektaş Belediyesi’nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan bağımsız olarak düzenlediği 57. Ulusal 31. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Kültür ve Sanat Etkinlikleri, 16 Ağustos 2020 Pazar akşamı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı törenle başladı.

Sunuculuklarını Çorum’dan, Umut Radyo sahipleri Meltem-Uğur Çınar çiftinin üstlendiği gecede konuşan Kılıçdaroğlu, Hacı Bektaş Veli’nin, dili, dini, rengi ne olursa olsun insanlar arasında ayrım yapmamayı, adaleti ve tevazuu öğütlediğini belirterek, O’nun “Düşünce karanlığına ışık tutanlara ne mutlu” sözünü hatırlattı.

İnsan sevgisinin, hoşgörünün, barış ve adaletin simgesi, yüce Anadolu bilgesi Hacı Bektaş Veli, aramızdan ayrılışının 749. yıldönümü nedeniyle, Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde anılıyor.

Hacıbektaş Belediyesi’nin düzenlediği, bugün sona erecek üç günlük 57. Ulusal 31. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Kültür ve Sanat Etkinlikleri, 16 Ağustos 2020 Pazar akşamı başladı.

Etkinlikleri, her yıl olduğu gibi, “sunuculuk” konusunda akademik kariyere de sahip olan Meltem ve Uğur Çınar çifti sunuyor.

“EN YÜCE SERVET İLİMDİR”

Etkinliklerin açılışında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “İnsanı sevmenin, doğayı sevmenin erdemini bize anlatan bir Anadolu bilgesini anıyoruz. O bu topraklarda dedi ki: ‘En yüce servet ilimdir’, ‘Düşünce karanlığına ışık tutanlara ne mutlu’, ‘Alimler hem arıdır, hem arıtıcı’, ‘En büyük keramet çalışmaktır’, ‘Dili, dini, rengi ne olursa olsun iyiler iyidir’… Adaleti söyledi, tevazuyu öğütledi, bilime ve alime önem vermemiz gerektiğini öğretti. Hacı Bektaş Veli, bunları 21’nci yüzyılda değil, 13’ncü yüzyılda, bu topraklarda söyledi. Onun için Hacı Bektaş Veli sadece bizim değil, düşünceleriyle dünyanın ortak değeridir.” dedi.

“ANADOLU’YU BİZE YURT YAPANLAR”

Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Tarih sancılanmadan Hacı Bektaş Veli’ler doğmaz. Dünya’nın 13’ncü yüzyılda çektiği sancı anlaşılmadan ne Hacı Bektaş Veli’yi, ne Mevlana’yı, ne derviş Yunus’u, ne Ahi Evran’ı anlatabiliriz.

11 ve 12’nci yüzyıllarda haçlı saldırılarıyla uğraşmak zorunda olan Türk-İslam coğrafyası, 13’ncü yüzyıla gelindiğinde Moğol istilası ile tarumar edilmişti. Ne hak ne adalet vardı, ne barış vardı, ne de alime saygı. Ölümün kol gezdiği bu coğrafyada inançlar üzerinden düşmanlıklar ve talan vardı. Hacı Bektaş bu topraklara az önce bahsettiğim değerleri getirdi. Anadolu’yu bize yurt yapan, çağlar öncesinden, adalet, barış, sevgiyi öğreten, coğrafyamızı ilim irfan coğrafyasına dönüştürmek için çaba harcayan bütün erenlerimizi, dervişlerimizi rahmet ve şükranla anıyorum. Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün şehit ve gazilerimizi de rahmet ve minnetle anıyorum.”

ZÖHRE DOĞAN’A BARIŞ ÖDÜLÜ

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu bu yıl Hacı Bektaş Veli Anma Kültür ve Sanat Etkinliklerinde Barış Ödülünü alan Hızır Avusturya Derneği Başkanı Zöhre Doğan’a plaketini verdi. Etkinliklerin açılış gecesi, Erdal Erzincan konseri ile sona erdi. (İHA)

Editör: TE Bilisim