Kredi ve Yurtlar İl Müdürlüğü’nce Hayrettin Karaman Erkek Öğrenci Yurdunda düzenlenen ‘Kariyer Sohbetleri’ne katılan Prof. Dr. Reha Metin Alkan, “Yeni Dünya Düzeni, Küreselleşme ve Bilinçaltı Mesajları” konulu konferans verdi.
Tarihte uzun bir süre bilim dilinin Osmanlıca ve Farsça olduğunu dile getiren Alkan, bunun Osmanlı Devleti’nin güçlü ve dünyaya hâkim olmasından kaynaklandığına dikkat çekti.
Şuan ABD yâda İngiltere’nin sahip olduğu güç nedeniyle bilim dilinin İngilizce olduğuna dikkat çeken Alkan, “Tüm dünyada çok hızlı ve muazzam bir şekilde teknoloji gelişiyor. Bilim, teknoloji ve diğer konularda zengin olmalıyız. Elimizdeki imkânları çok iyi değerlendirerek başarılı çalışmalar yapmalıyız. Bizi biz yapan çok güzel, kıymetli değerlerimiz var. Bu değerlerden vazgeçmeden çok başarılı çalışmalar yapacak imkânımız var. Dünyada söz sahibi olmak diye bir kavram var ve bize düşen çok çalışarak dünyada söz sahibi olmaktır” dedi.
Bir saniye içerisinde bilinçli zihnin 2 bin bit bilgiyi, bilinçaltı zihninin ise 400 bin bit bilgiyi fark ettiğini açıklayan Prof. Dr. Alkan, “Aradaki rakamsal farka dikkat edersek bilinçaltımızın beş duyumuzdan çok daha fazlasını algıladığını anlarız. İnsanoğlu için saniyede 24 görüntü geçince sinema oluyor, 25’inci kare ise görünmezdir. Aslında biz öyle sanıyoruz. 25’inci kare görünür ama farkında değiliz. Beynimiz 25’inci kareyi bir şekilde algılıyor. Bu bir algı oyunudur. Rusya yayınlarda 25’inci kareyi yasakladı. Televizyon, sinema yada internet aracılığıyla algı operasyonları yapılıyor” diye konuştu.
ABD’nin bilim ve teknolojide çok geliştiğini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Alkan, “Dönemin ABD Hazine Bakanı, diğer ülke maliye bakanlarına yaptığı bir konuşmada ‘dolar bizim para birimimiz ama sizin sorununuz’ ifadesi gerçekten olayı gözler önüne seriyor. Dolar tüm dünyanın para birimi. Her yerde geçiyor. Bu gücü bilim ve teknolojiden alıyor. Dünya biliminin yaklaşık yüzde 50’si ABD’de yapılıyor. Bilimi bizim coğrafyamızdan oraya giden beyin gücüyle yapıyorlar” ifadelerini kullandı.
Dünyadaki her şeyin, teknolojinin, bilimle, inovasyonla ve Ar-Ge ile ortaya çıktığının altını çizen Prof. Dr. Alkan, 6 yıl önce kurulan ve 55 çalışanı olan whatsapp firmasının marka değerinin 30 milyar dolar, binlerce çalışanı olan Türk Hava Yolları’nın 4.5 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğuna işaret etti.
Son dönemlerde dünyada X, Y, Z kuşağı olmak üzere sınıflandırmalar yapıldığını ifade ederek şuan ki öğrencilerin Y kuşağı temsilcileri, birkaç yıla kadar da Z kuşağındaki öğrencilerin aramıza katılacağını belirten Alkan “ Sizler daha iyi yapacaksınız ki bizleri geçin. Motive edildiğiniz zaman yapamayacağınız hiçbir şey yok. Ne kadar donanımlı ve ne kadar bilgi birikimimizi artırırsak o kadar başarılı oluruz” sözleriyle konuşmasını tamamladı.
(Hitit Üniversitesi)
Editör: TE Bilisim