Gazi Caddesi’ndeki Parti binası önünde Saadet Partisi İl Kadın Kolları Başkanı Emine Doğan ve Kadın Kolları üyeleri dün yaptıkları basın açıklamasında küresel kıtlık, kaynak daralması ve açlık konusuna dikkat çektiler.

Dünyada gıdaya bağlı olarak yaşanan her tartışmanın altında kıtlık, kaynak daralması ve iklimsel değişiklikler gibi sorunlar olmadığını belirten Kadın Kolları Başkanı Emine Doğan, dünyada aslında büyük bir adalet sorunu yaşandığının altını çizdi.

Kısa adı FAO olan ve 16 Ekim 1945 tarihinde kurulan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün kamuoyunun bilinçlendirilmesi, gıda kayıp ve israflarının azaltılması ve gıda güvenliğinin sağlanması açısından farkındalık oluşturulması amacıyla her yıl 16 Ekim’in Dünya Gıda Günü olarak değerlendirildiğini hatırlatan Doğan, “Bireylerin farkındalığı elbette önemli ama konunun uluslararası şirketler ve devletler bazında adalet temelli olarak ele alınmasını sağlayacak bir otorite ve yaptırım mekanizması ancak sorunun anlamlı bir şekilde çözüme kavuşmasına etki edebilir.” dedi.

Kapitalist-emperyalist yapının dayattığı “Kıt kaynaklarla sınırsız ihtiyaç giderilmesi” şeklindeki iktisat tanımını kökten tanımadıklarını ifade eden Doğan, tek başına Amerika Birleşik Devletleri vatandaşının dünyadaki 5 insan kadar tükettiğine dikkat çekti.

SP İl Kadın Kolları Başkanı Emine Doğan, açıklamasında şu görüşleri dile getirdi:

“Yaşadığımız dünyada bir milyar insan gıda bulmak için göç ediyor. BM rakamlarına göre günümüzde 244 milyon kişi uluslararası, 763 milyon kişi ise kendi ülkeleri içerisinde yaşadığı toprakları terk ederek kırsaldan kente göç ediyor. Bu durumun ülkemize yansıması olarak TÜİK verilerine göre 2001 yılında 26.4 milyon hektar olan tarım alanları 2016 yılında 23.7 milyon hektara gerilemesi şeklinde görülüyor. Yılda ortalama 180 bin hektar kayıpla 15 yılda toplam 2.7 milyon hektar azalma olduğu görülüyor. Tarım alanlarındaki azalma istihdamda da azalmayı tetikliyor. 2002 yılında tarımsal istihdam 7,46 milyon kişi iken, 2016 yılında %28 azalarak 5,35 kişiye geriledi.

Türkiye’nin 2017 yılında gerçekleştirdiği toplam tarım ürünleri ithalatı yaklaşık 5 milyar doları bulmakta. Tarımsal alanda kendine yetebilen nadir ülkelerden biri iken ette, pirinçte, mercimekte, nohutta, limonda, pancarda ve buğdayda ithalatçı konuma düştü. Gelir adaletsizliği, tarım ve hayvancılık politikalarını milli güvenlik politikaları içinde gören Saadet Partisi olarak bu tabloyu kabul etmemiz mümkün değil.”

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim