Fen Edebiyat Fakültesi tarafından gerçekleştirilen ve İsa Kocakaplan’ın konuşmacı olarak katıldığı konferans Hitit Üniversitesi Çorum Meslek Yüksekokulu Ethem Erkoç Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Konferansın açış konuşmasını yapan Hitit Üniversitesi Fen edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Meral Demiryürek, hayatının bir bölümünde hüznü yaşamamış insan bulunmadığını ancak Cengiz Dağcı’nın hayatının tamamında hüznü yaşadığını vatanından uzak yaşadığını anlattı. “Hayatın hakkını vermezseniz hayat sizin hakkınızdan gelir ya sürünerek yaşayacaksınız ya da hayatın hakkını vererek yaşayacaksınız” diyen Demiryürek, Cengiz Dağcı’nın hasret kaldığı yıllarda sürekli yazdığını belirterek “O bizim ses bayraktarlarımızdan birisidir” dedi.

İsa Kocakaplan ise 93 harbinden beri Türklerin 5.5 milyon kişi kaybettiğini dile getirdi. Cengiz Dağcı olmasaydı 2. Dünya savaşına girilmediği ancak yiyecek sıkıntısı çekildi olarak hatırlanıyor olacağını anlatan Kocakaplan, Cengiz Dağcı’nın yazdığı kitaplardan Türklerin sadece Türkiye ile sınırlı olmadığını ve darbeyi yiyenlerin bulunduğunu kaydetti.

Cengiz Dağcı’nın Korkunç Yıllar kitabından “Kırımlı” diye bir film çıktığını belirten Kocakaplan, filmin tarih olmadığını, kasıtlı olarak saptırmadıktan sonra yazar ve senaristlerin hayal unsuru katmasının normal olduğunu söyledi. İnsanın yurdunda yaşaması kadar güzel bir şey olmadığını ancak yurdunda esaret altında kalıyorsa bundan da kötü bir şey olmadığını anlatan Kocakaplan, Cengiz Dağcı’nın 25 kitap yazdığını bunlardan 17 tanesinin roman olduğunu vurguladı.

Kırım ve Türk dünyasının gelişiminin Küçük Kaynarca Antlaşması ile değiştiğini belirten Kocakaplan, bu anlaşma ile Kırım Hanlığı’na özerklik verildiğini ardından da Kırım Hanlığının işgal edildiğini böylelikle de çok sayıda kırım Türkü’nün yurdundan uzaklaştırıldığını dile getirdi.

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim