Turizm Haftası’nın 15-22 Nisan tarihlerinde kutlandığını da hatırlatan Alper Bilan, Hititler’i dünyaya anlatmak ve Çorum’un tanıtımını gerçekleştirmek üzere, 15 Nisan gününü “Dünya Hitit Günü” olarak belirlediklerini ve Vakıf 19 adına fikri haklarını noterden tescil ettirdiklerini bildirdi.

DÜNYA HİTİT GÜNÜ

İnsanlık tarihinin ilk dönemlerinden bu yana birçok medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu, dünya kültürünü ve sosyal yaşamını da derinden etkileyen gelişmelerin kaynak noktasıdır. Yerleşik uygarlıkların ve merkezi yönetim anlayışının ilk temsilcilerinden olması dolayısıyla Anadolu tarihinde özel bir yere sahip olan Hitit uygarlığı da aynı şekilde Anadolu'dan başlayarak dünyaya yayılan kültürü ile modern yaşamı oluşturan birçok değerin ilklerine ev sahipliği yapmıştır. İlimiz sınırları içinde bulunan, Unesco Dünya Mirası listesindeki Hattuşa'dan doğan Hitit güneşi, bu muhteşem kültürü dünyaya anlatma ve onun gereken değeri görmesini sağlama misyonunu, Çorumlulara çoktan yüklemiştir.

Dünyaya Hititler'i anlatmak için yola çıkıldığında, ilk basamak, Hititler için de çok önemli olan, toplumsal bir değerle başlamak olmalıdır. Detaylı incelendiğinde, tarihte bir çok uygarlık için doğanın canlanması ve yeni yaşamın başlangıcı olarak algılanan ilkbaharın, Hittiler için de büyük önem arz ettiği görülebilir. Hitit kültürünün en önemli bayramı olan AN.TAH.SUM, Hattuşa ve Alacahöyük çevresinde kutlanan Bahar Bayramı'dır. Belki bir rastlantı, belki de 3.000 yıldan fazla zamandır süren bir gelenek olarak görebileceğimiz şekilde, Hititler'in de bu bayramı Çiğdem Çiçeği'nin açışına bağladığı düşünülür. Bugün hala Anadolu'da devam eden bir ritüel olan Çiğdem toplamadaki gibi bir dizi etkinlikle geçtiği düşünülen bu bayramın, ismini, bu bitkiden aldığı konusunda uzmanlar hemfikir olmaktadır.

Vakıf 19 olarak bu güne kadar, Çorum ilini ve tarihini tanıtarak, kentimizi marka şehir yapabilmek adına ciddi emekler ve kaynaklar harcadık; hiç denenmemiş bir çok ulusal ve uluslararası aktiviteyi gururla gerçekleştirdik. Bugün, bu çalışmalarımızı daha da artırarak, uluslararası bir boyuta taşıyor, Çorum ilimizin tanıtımı adına, çok önemsediğimiz bir projeyi daha gün yüzüne çıkarıyoruz:

Vakıf 19 olarak, Hititler'in ve Anadolu kültürünün esintileriyle Çorum ilini dünyaya tanıtabilmek amacıyla, yenilenmeyi, huzuru ve barışı simgeleyen An.Tah.Sum bayramından yola çıkıyor; baharın başlangıcı da sayılabilecek 15 Nisan Günü nü, “Dünya Hitit Günü” olarak belirlemeyi ve tescil ettirmeyi hedefliyoruz.

15-22 Nisan Tarihinin Turizm Haftası olması nedeniyle her yıl aynı tarihte Vakıf 19 tarafından kutlanacak olan Dünya Hitit Günü Kutlamaları nın bu hafta boyunca devam etmesi, ulusal ve uluslar arası alanda Çorum tanıtımına büyük ivme kazandıracaktır. Dünya Hitit Günü vesilesi ile Hititlerde sosyal yaşamın içerisinde yer alan her şey ve günümüzdeki bağları konusunda birçok etkinlik yerli ve yabancı insanlarımızla birlikte gerçekleştirilecektir.

İlklere imza atan bir vakıf olarak bu projemiz Vakıf 19 adına noter huzurunda onaylatılmış ve fikri hakları Vakfımız adına tescil ettirilmiştir. Dünya Hitit Günü Projesi ile vakfımız hedeflerini daha üst noktalara taşımıştır. Bu projenin oluşmasında ve gelişmesinde emeği geçecek herkese teşekkür ediyor Çorum İline ve Çorumlulara hayırlı olmasını diliyorum.

Editör: TE Bilisim