İl Genel Meclisi’nin dünkü toplantısında geçtiğimiz ay Çevre ve Sağlık Komisyonuna havale edilen, “Yaz mevsiminin başlamasıyla birlikte düğün sezonu açılmış ve köylerdeki düğünlerde silah kullanımı başlamıştır. Bu düğünler için Jandarmadan izin alınıyor mu? Düğünlerde silah kullanımına karşı ne tür önlemler alınabilir? Kamuoyunun dikkatini çekmek ve toplumda farkındalık oluşturmak için İl Genel Meclisi olarak neler yapılabilir? Düğünlerde silah ve havai fişek kullanımı için cezai müeyyideler var mıdır ve nasıl kontrol altına alınabilir?” konulu komisyon raporu kamuoyunun ve meclisin bilgisine sunuldu.

Komisyon adına raporu başkan Ahmet Tuna okudu. “Adet” adı altında yapılan bu tacizin bir an önce son bulması, gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini belirten Tuna, şunları söyledi:

“Öncelikle düğün yapacak olan vatandaşlar, Kaymakamlığa müracaat ederek 3 günlük düğün yapma izni alınıyor. Kaymakamlıktan da karakola dilekçeyle başvuru yapan düğün sahiplerine şu şekilde bilgiler verilir; ateşli silahlar kullanılmasının yasak olduğu ve cezai işlemlerin yapılabileceği söylenerek düğün sahibine tebliğ edilir. Silah atışından dolayı 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Kanuna istinaden işlem yapılır. Silah atan şahsın silahına el konulur. Adli mercilere şahısla birlikte silah eğer ruhsatlı ise ruhsatına el konulur, atılan tabanca kurusıkı ise mülki amir ve adli merciler tarafından para cezası ile cezalandırılır. Düğünler esnasında silah atışını engellemek için Jandarma tarafından belirsiz saatlerde kontroller yapılır.

Havai fişeklere gelince havai fişek atacak düğün sahipleri mülki amire dilekçe ile başvururlar. Fişek satan yetkili bayii havai fişek kullanma belgeleri olanlar kullanır ve ambulans - itfaiye olmak koşulu ile aksi halde jandarma veya polis nezaretinde kullanılabilir. Her halükarda da ambulans ve itfaiye zorunludur. Çevre ve Sağlık Komisyonumuzun yapmış olduğu araştırmalarda, Elbistan ilçesinde askere gidecek gençler için düzenlenen eğlencede havaya rastgele ateş edilmesi sonucu 5 yaşındaki çocuk, Çankırı da düğünde rastgele havaya açılan ateş sonucu bir kişi hayatını kaybetmiş, Şanlıurfa da düğününde halay çekerken kim tarafından ateş edildiği bilinmeyen tabancadan çıkan kurşuna hedef olan 22 yaşındaki damat hayatını yitirmiştir. Yine Bursa’da bir düğünde 16 yaşındaki bir kız çocuğu maganda kurşununa hedef oldu ve hayatını kaybetti. Adana da bir düğünde düğün konvoyunu seyrederken rastgele açılan ateş sonucu 13 yaşında bir çocuğun ölümüne sebep olunmuştur. Maalesef Sungurlu ilçemizde yine bir düğünde havaya açılan ateş sonucu bir kişi hayatını kaybetti. Dünyada maganda kurşununa en çok kurban veren ülkenin Türkiye olduğunu biliyor muyuz? Ülkemizde maalesef maganda kurşunuyla 700 kişi hayatını kaybetmiş.

Çevre ve Sağlık Komisyonu olarak diyoruz ki, düğünlerimizde sanki bir gelenekmiş gibi sürdürülen silah kullanma alışkanlığına bir an önce son verelim. Bu güne kadar düğünlerde yaşanan tatsız hadiselerde belki de binlerce insanımız canını kaybetti ya da yaralanarak sakat kaldı. İnsanların en mutlu günleri silah kazaları yüzünden acı günlere dönüşmesin Meclisimizde gündeme gelen bu çağrıya yetkililerden ve toplumun tüm kesimlerinden destek bekliyoruz.”

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim