Albayrak İlkokulu Konferans Salonu’ndaki programa Eski Tarım Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Kadir Söngüt, Çorum Belediyesi Tesisler Müdürü Mahmut Yabacıoğlu, Araştırmacı-Yazar Mehmet Çetin ile çok sayıda öğretmen ve öğrenci katıldı.
Necip Fazıl’ın "Ulu Hakan-II. Abdülhamit Han" isimli eserini öğrencilere anlatan Doç. Dr. İbrahim Tüzer,"Üstad’a göre II. Abdülhamit bütün oyunları bozan adamdır. Bu nedenle kendisine bu kadar saldırı yapıldı. Dinsiz ve maneviyatsız olarak yaftalandı. Oysa tarihçilere göre II. Abdülhamit padişahların içinde en dindar olanıydı. Yahudilere Kudüs ve çevresini vermediği için Kızıl Sultan olarak nitelendirildi. Yine haksız bir şekilde sansürcü, zalim hükümdar olarak milletimize anlatıldı. Oysa o bir merhamet abidesiydi. Üstad kitabında bunlara da yer vererek, ilginç bir usül ile yani hakikati zıddıyla ortaya koymuştur" dedi.
10 Bölümden oluşan kitabında II. Abdülhamit'e yapılan haksızlıkları, saldırıları ortaya koyan Necip Fazıl’ın ilk mahkûmiyetini Büyük Doğu'da Ulu Hakan ile ilgili yazdığı yazılar nedeniyle aldığını hatırlatan Doç. Dr. Tüzer, "Üstad Necip Fazıl, kitabıyla bir ruh dinamizmi ortaya koymuştur. Şairliği, dava adamlığı, aksiyonerliğinin yanı sıra Necip Fazıl, bu eseriyle de aslında ne kadar önemli bir biyografi yazarı olduğunu ispatlamıştır. Bu yönüyle de eleştirilmiştir. Eleştirenlere göre bir şairin tarih ile ilgili bir konuda kitap yazması doğru değildir. Ama biz biliyoruz ki gerçek sanatçının yaratıcı muhayyilesi, Abdülhamit Han'a yapılan haksızlıklardan etkilenmiştir. Sanatçı işaret fişeği gibi toplumun önünde yürür" diye konuştu.
Devlet Tiyatro Salonu’nda öğleden sonra yapılan ikinci panelde ise Necip Fazıl Kısakürek'in "O ve Ben" kitabı üzerine konuşuldu. Türkiye Yazarlar Birliği’nden Mahmut Bıyık, Şair-yazar Hüseyin Akın, TRT TÜRK Televizyonu program yapımcısı ve AA editörü Bünyamin Yılmaz tarafından verilen panele gençler yoğun ilgi gösterdi.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim