Bulaşıcı Hastalıklar ve Kontrol Programları Şube Müdürü Dr. Hüseyin Moray, KKKA Hastalığı’nın; ateş, yaygın vücut ağrısı, vakaların az bir kısmında ise deri, mukoza ve iç organlarda kanamalar ile seyreden kene kaynaklı viral bir enfeksiyon olduğunu ifade ederek, geçmiş yıllara oranla Çorum’da bu hastalığa yakalanan kişi sayısında büyük oranda düşüş görüldüğünü söyledi.
İl Genel Meclisi Toplantısı’nda yaptığı bilgilendirmede hastalığın; Enfekte kene tutunması, enfekte kenelerin çıplak el ile ezilmesi, viremik hayvanların kan, doku ve sekresyonları ile temas, KKKA hastalarının kan ve diğer vücut sıvıları ile temas ve kan içeren damlacık yolu ile bulaştığını ifade eden Moray, endemik bölgede yaşayan tarım ve hayvancılık ile uğraşan çiftçiler, çobanlar, kasaplar, mezbaha çalışanları, veteriner hekimler, Veteriner sağlık teknisyenleri, enfekte hastalarla temas eden sağlık personeli, laboratuvar çalışanları, askerler, kamp yapanlar ve hasta yakınlarının da risk grupları içerisinde bulunduğunu anlattı.
Hastalığın bulaşmasının ardından 3-14 gün arasında belirtilerini gösterdiğini ve bu süre içerisinde soğuk algınlığını andıran belirtiler verdiğini söyleyen Dr. Moray, hastalığın kesin bir tedavi yönteminin bulunmaması nedeniyle ağırlığın korunma yollarına verildiğini ifade etti.
Hastalıkla ilgili pozitif vaka görülen köylerde ağırlıklı olmak üzere eğitimler yapıldığını, broşürler ve afişler hazırlandığını anlatan Dr. Hüseyin Moray, yapılan çalışmalarla birlikte geçmiş yıllara oranla hastalığın bulaştığı insan sayısının büyük oranda düştüğünü kaydetti.
(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim