Sağlık-Sen Çorum Şubesi Başkan Vekili Uzm.Dr.Ayhanım Tümtürk, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, sağlık çalışanlarının ağır iş yükü altında ezildiklerini, aynen polisler gibi yıprandıkları halde fiili hizmet zammından yararlandırılmadıklarını belirterek, sağlıkta şiddetin giderek arttığına da özellikle dikkat çekti.
Sağlık çalışanlarının kutsal bir görev ifa ettiklerini anlatan Dr. Ayhanım Tümtürk, “Onlar, gece, gündüz, tatil, bayram demeden hastalarımızın etrafında pervane oluyorlar. Onlar, kocaman yürekleriyle, her zaman olduğu gibi 14 Mart Tıp bayramında da halkımıza ‘sizin sağlığınız bizim bayramımızdır’ diyorlar. Fedakârlık timsali sağlık çalışanlarımızın bayramını kutluyoruz” dedi.
Sağlık çalışanlarına ödenen döner sermaye oranlarındaki belirsizliklerin iş motivasyonunu daha da bozduğunu, çalışanlar arasında adaletsizliğe neden olduğunu vurgulayan Tümtürk, ”Mevcut performans sisteminin deyim yerinde ise son kullanma tarihi çoktan geçmiştir. Döner sermaye bir bahşiş değil, çalışanın emeği sonunda elde ettiği hakkıdır. Ancak ne yazık ki halen ele geçen ek ödemelerin tüm sağlık çalışanları için emekliliğe yansıtılmadığı bir gerçektir. Bir an önce sağlıkta daha adil bir ek ödeme sisteminin ikame edilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Ürettikleri sağlık hizmetiyle halkımızın büyük takdirini kazanan sağlık çalışanları, maalesef yoğun iş yükü ve şiddet gibi sorunlara bağlı olarak ciddi şekilde yıpranmaktadır.” ifadesini kullandı.
Yapılan bilimsel araştırmalara göre, sağlık çalışanları arasındaki tükenmişlik düzeyinin, sürekli toplumsal olaylarla karşı karşıya kalan polislerle aynı düzeye ulaştığını belirten Dr. Ayhanım Tümtürk, “Yıpranmışlıkları polislerle aynı seviyede olan sağlık çalışanlarının fiili hizmet zammından faydalandırılmaması büyük bir eksikliktir. 120 bin hekim, 400 bin hemşire açığının olduğu ülkemizde yoğun iş yükü altında ezilen ancak buna rağmen görevlerini fedakârca yerine getiren sağlık çalışanlarının fiili hizmet zammından yararlandırılmaması, çalışanlarımızın emeklerine ve hizmetlerine yapılan büyük bir haksızlıktır.” dedi.
Sağlıkta şiddetin her geçen artarak devam ettiğine dikkat çeken Tümtürk, “Tüm sağlık çalışanları 14 Mart’ı bayram olarak kutlamak bir yana, gördüğü ya da her an görebileceği şiddet kaygısı, istihdam açığından kaynaklanan ağır iş yükü ve hakkı ödenmeyen fazla mesainin stresi, ek ödemede yapılan adaletsizlikler sonucu güvenini ve ümidini kaybetmiş, bıkkın, yorgun, mutsuz, tükenmiş durumda, kendisini aldatılmış hissetmektedir. Sağlıkta şiddetle ilgili yapmış olduğumuz araştırmaya göre, sağlık çalışanlarının yüzde 86’sı işyerine giderken şiddet görme endişesiyle gittiğini ifade etmektedir. 10 sağlık çalışanından 8'i çalışma hayatında en az bir defa fiziksel veya psikolojik şiddete uğradığını belirtmektedir.” değerlendirmesini yaptı.
Dr.Ayhanım Tümtürk, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Sağlıktaki dönüşümün mimarı olarak gösterilmelerine karşın sağlık çalışanlarımızın özlük haklarının verilmesine yönelik ciddi adımların atılmaması bizleri üzmektedir. Tam güne yüzde 96’lık bir oranla destek veren hekimlerimizin performans sistemi altında ezilmelerinin önüne geçilerek, maaş ve özlük hakları iyileştirilmelidir. Performansa dayalı ek ödeme sisteminin, üniversitelerin özellikli yapıları dikkate alınarak yeniden tasarlanması ve uygulanması gerekmektedir. Performansa dayalı ödeme sistemiyle sağlık çalışanlarının toplam gelirlerinin en az % 80’i sabit, % 20’sinin ise performansa dayalı olmasını istiyoruz.
Aile hekimlerine getirilen nöbet mecburiyeti kaldırılmalıdır . Koruyucu sağlık hizmetlerinin aksamaması ve topluma bu hizmetin fayda olarak yansıması için nöbet uygulamasından mutlaka vazgeçilmelidir. Yeni çıkacak Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği, önceki yönetmeliğin meydana getirdiği mağduriyetleri gidermelidir.
Halkımız sunulan sağlık hizmetinden memnun, ancak sağlık çalışanları, halkımıza hissettirmese de yaşadığı ciddi sorunlar nedeniyle huzursuz, umutsuz.
En kutsal varlığımız olan hayata hizmet eden sağlık çalışanları mağdur edilmesin, hakları verilsin.”
Editör: TE Bilisim