KESK eski Genel Başkanı Döndü Taka Çıkar, kadınların yaşadığı sorunların kapitalist sistemden kaynaklandığını belirterek, kadınların sömürüden, yoksulluktan ve erkek şiddetinden kurtulmasının tek yolunun bir araya gelerek mücadele etmekten geçtiğini ifade etti.
Çınar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şubesi’nde düzenlenen panelde konuştu. Kadına yönelik şiddet meselesinin can yakıcı olaylarla gündeme geldiğini, en son Özgecan’ın vahşice öldürülmesi ile kamuoyunun gündeminde yer bulduğunu ifade eden Çınar, aslında kadınların binlerce yıldır ezildiğini ifade etti.
Kadına yönelik şiddet ve sömürünün tarih boyunca yaşandığını söyleyen Çınar, yaşanan bunca zulme karşı ilk tepkinin işçi kadınlar tarafından verildiğine dikkat çekerek, “Sömürüye karşı isyan eden New Yorklu dokuma işçisi kadınlar insanca çalışmak için harekete geçtiler. 8 Mart 1857 tarihinde onbinlerce kadın işçi alanlarda taleplerini dile getirdi. Egemenler ise işçi kadınların bu taleplerini kan ve ölümle bastırdı” dedi.
Kadın-erkek eşitsizliğine ilk itiraz edenin işçi kadınlar olduğunu kaydeden Çınar, bu mücadele doğrultusunda Sosyalist Enternasyonal’in 1910 yılında yapılan Kopenhag Kongresi’nde 8 Mart’ın Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak ilan edilmesine karar verildiğini söyledi. Çınar, “1917 Ekim Devrimi kadınlar için bir ilerlemeye sahne olmuştur. Dünyada kadın-erkek eşitliğinin ilk kez pratiğe geçirildiği yer Sovyetler Birliği olmuştur. Sovyet deneyimi, insanlık tarihinde son derece ileri bir toplum yapısını ortaya koymuştur” şeklinde konuştu.
Türkiye’de de emekçi kadın mücadelesinin tarihinin eskilere dayandığını kaydeden Çınar, genel anlamda kadın sorununun çözümünün işçi kadınların omzunda olduğunu dile getirdi.
Çınar, geçmişte işçi sınıfının ve bunun bir öznesi olan işçi kadınların mücadelesi ile elde edilen hakların birer birer yok edilmeye çalışıldığını söyledi. Kadınların siyasi görüşüne, partisine, milliyetine ve mezhebine bakmaksızın bir araya gelerek “kadın dayanışma örgütlerini” kurmaları gerektiğini vurgulayan Çınar, “Bugün ülkemize baktığımızda aslında kadınlar devlet destekli erkek terörü ile karşı karşıya bulunmaktalar. Kadınlar dünyanın her yerinde artık hayatta kalma mücadelesi veriyor” dedi.


(Taner ŞİMŞEK)
Editör: TE Bilisim