Çorum’a üçüncü kez geldiğini anlatan Seyit Tümtürk, Çin’in Doğu Türkistan halkına yaşam hakkı tanımadığını, en sonunda ibadet özgürlüğünde de yasakların had safhaya ulaştığını söyledi. Doğu Türkistan halkının kendi namusu ve iffeti, inancı için büyük bir mücadele verdiğini belirten Tümtürk, Çin’in 21. Yüzyılda dünyaya daha barışçıl mesajlar vermesini beklediklerini kaydetti.
Suriye Türkmen Harekat Cephesi Lideri Abdulkerim Ağa da konuşmasında, Orta Anadolu’nun merkezinde yer alan Çorum’un kendileri için vatandan farkının olmadığını söyledi. Anadolu insanının dünyaya barış ve insanlığı öğrettiğini belirten Ağa, “Çorum halkı insanperver. Türkmenlere ve Araplara çok iyi bakıyorlar. Suriye’de büyük bir dram var Türk insanını hedef alıyorlar” diye konuştu.
Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan ise konuşmasında ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkmenlerin genelde de mazlum milletlerin yaşadığı acıları yüreklerinde hissettiğini belirtti. Nerede biracı varsa bunun Türkiye’nin acısı olduğunu ve buna karşı çıktığını söyleyen Candan, Türkmenlerin çektiği acıların sona ermesini dilediklerini ifade etti.
Doğu Türkistanlıların yaşadıkları soykırıma varan uygulamaların insanlık ayıbı olarak devam ettiğini belirten Candan, özellikle Müslümanlara ve Türklere çok görülen demokrasi ve insan haklarının bir an önce tesis edilmesini istediklerini vurguladı. Batının sadece kendi dininden insanlar için hak istediğini belirten Turhan Candan, çok geç olmadan batının aklını başına alması ifade etti.
(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim