Çorum, doğalgazdan yararlanma konusunda, Türkiye çapında ilk’leri başarmış ve örnek olmuş bir kent. Doğalgaz kullanımı da, bir hayli yaygın. Üstelik, kardeş kuruluş Hattuşa Enerji eliyle, direkt olarak doğalgaz ithal edebilme kapasitesine ve gücüne, hatta başka dağıtım şirketlerine doğalgaz satabilme olanağına da sahip.
Doğalgaz alanında bu kadar mesafe kat etmiş olan Çorum’un, çağımızın temiz enerjisi sayesinde, ısınmadan kaynaklanan hava kirliliği sorununu da çözmüş olması gerekir. Ama ne yazık ki gerçek bu değil. Çorum, kış döneminde yine ciddi hava kirliliği yaşıyor. Gerçi, doğalgaz gelmeseydi, Çorum şimdiye kadar çoktan “yaşanmaz” hale gelmişti, ama doğalgaza sahip ola ola bu kadar kirlilik yaşanması da doğal değil.
Hava kirliliğine yolaçan en önemli etken, hiç kuşkusuz, hâlâ büyük oranda kömür kullanılıyor olması. Yardıma muhtaç ailelere Sosyal Yardımlaşma eliyle kömür yardımında bulunuluyor. Üstelik bu kömürler büyük oranda “kalitesiz” ve aşırı kirliliğe sebep olan kömürler. Halk, “bedava” olduğu için sesini çıkaramıyorsa da, boşa giden milli servet, kirli hava yüzünden sağlığı bozulan da Çorum halkı.
Bir de, kömürlü kaloriferden vazgeçmeyen apartmanlar var. Mutfak ve şofbende doğalgaz kullanıyorlar, ısınma için kömür yakmaya devam ediyorlar. Mutfak ve şofben için ayda 20-30 lira ödeyip kârlı çıkıyorlar, diğer yandan da pervasızca kentin havcasını kirletiyorlar. Çorumgaz, bu abonelere sayaç okuma gibi hizmetler vermek suretiyle, bırakınız kâr etmeyi, hatta zarar ediyor.
Sokağında doğalgaz varken, keyfi olarak kömür yakmaya devam edip kentin havasını kirletmeye kimsenin hakkının olmaması gerekir. En azından, doğalgaz dağıtım şirketlerinin, ısınmada kömür kullanan aboneye mutfak ve banyo için doğalgaz verme zorunluluğu olmamalı. Zaten EPDK’nın da bu yönde bir değerlendirme içinde olduğu biliniyor. Zira, doğalgaz varken kömür yakmaya devam etme sorumsuzluğu yüzünden, Türkiye’de pek çok kentin hava kirliliği artarak devam ediyor.
Kastamonu Doğrusöz Gazetesi dün, “Sokağında doğal gaz şebekesi olduğu halde 12.267 konut ve işyeri doğal gaz kullanmıyor…Havana sahip çık” başlığıyla konuyu gündeme taşıdı. Gazeteniz ÇORUM HABER de, Çorum’da da bu sorunun artık masaya yatırılması gerektiğini düşünüyor.
Zaten, Çorum Havaalanı, Kızılırmak Bölge Kalkınma İdaresi gibi Çorum’a çağ atlatacak projeleri Çorum kamuoyunun gündemine getiren Vali Ahmet Kara, geçtiğimiz günlerde, kentte hava kirliliğinin mutlaka önüne geçmek gerektiğini vurgulayarak, “kömür yasağı”nın Mahalli Çevre Kurulu’nun gündemine gelebileceğini söylemişti.
Gerçekten de, 250 bin nüfuslu bir kentte, “insan sağlığı” her türlü mülahazanın önüne geçmek zorunda. Çünkü, insan sağlığı, bazı kimselerin kişisel çıkarlarına feda edilemeyecek kadar değerli. Çünkü, insan sağlığının bedeli yok. Bu yüzden ÇORUM HABER, Çorum’un, önümüzdeki kış mevsimi için “havası temiz bir kent” hedefini önüne koyması gerektiğini düşünüyor.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim