İntegral Mühendislik sahibi, Makina Mühendisi Serkan Sabur, bazı tasarruf yöntemleri ile doğalgaz faturasını 3’te 1 oranında düşürmenin mümkün olduğunu söyledi. Hava koşullarının ağırlaşmasıyla birlikte kış dönemi faturalarının cep yakmaya başladığını dile getiren Serkan Sabur, aile bütçelerini rahatlatacak tasarruf yöntemlerini anlattı.

DOĞALGAZ FATURANIZ YÜZDE 35 DÜŞSÜN İSTER MİSİNİZ?

Kombi gibi cihazların tasarruflu kullanımı sayesinde doğalgaz faturalarında %35’e varan düşüşlerin yaşanabileceğine işaret eden Sabur, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Kış soğuklarının etkili olduğu şu günlerde, doğalgaz faturaları da cep yakıyor. Vatandaş kombiyi kapatırsa donacak, açarsa yüksek faturalar yüzünden yanacak. Peki evleri hem verimli ısıtıp, hem de doğalgaz faturasını nasıl düşürebiliriz?

Kombilerde yeni dönem başlıyor. Avrupa Birliği Enerji Verimliliği Yasası’nın Nisan 2018'de yürürlüğe girmesiyle birlikte kombilerde artık sadece daha yüksek verimlilikteki yoğuşmalı cihazlar kullanımına sunuluyor. Türkiye, ithal ettiği ve evlerde kullanıma sunduğu doğalgaz için yıllık 4.5 milyar dolar ödüyor. ErP uygulamasıyla zorunlu hale gelen yoğuşma teknolojisi sayesinde her yıl 1.5 milyar dolarlık bir tasarruf mümkün.”

FATURA TUTARINI 3'TE 1 DÜŞÜREN TEKNOLOJİ Güncel enerji politikalarının ana ekseninde yerli kaynaklara odaklanma, enerji verimliliği ve çeşitlendirme yaklaşımlarının yer aldığını belirten Serkan Sabur, 2018 Nisan ayında yürürlüğe giren ErP'nin, verimliliği artırmada çevreye, tüketiciye ve ülke ekonomisine katkısıyla en önemli faktörlerden biri olacağını söyledi. Sadece yoğuşmalı kombilerin üretim ve satışına başlanmasıyla, binaların yalıtım ve konumuna göre yüzde 25-35 aralığında bir tasarruf sağlanacağını vurgulayan Sabur, tüketicilerin doğalgaz faturalarının da üçte bir oranında düşeceğinin altını çizdi. Türkiye'de yaklaşık 10 milyon civarında kombi kullanıldığını ifade eden Sabur, “Bunların 6-7 milyonu eski tip konvansiyonel kombiler. ErP'nin uygulanmasıyla birlikte söz konusu kombilerin en az yarısının 2-3 yıl içerisinde değişmesi öngörülüyor” dedi. İntegral Mühendislik olarak bu değişime katkı sunmak amacıyla özel bir kampanya başlattıklarını dile getiren Sabur, “Eski kombileri 500 TL’ye alıyor, yerine tam yoğuşmalı kombiler sunuyoruz. Üstelik kampanyaya katılanlar 12 ay taksit imkanından da faydalanıyorlar” ifadelerini kullandı.

TASARRUF SAYESİNDE 2 YILDA KENDİNİ AMORTİ EDİYOR

Her yıl adet bazında yaklaşık 1.5 milyon büyüyen pazarda, 600 bin civarında yoğuşmalı kombi satıldığını belirten Serkan Sabur, “21 Nisan 2018'de devreye giren ErP yasası kapsamında üretilen yoğuşmalı kombilerle doğalgazın yanı sıra elektrik ve su kullanımında da tasarruf sağlanmış olacak. Vatandaşlar açısından yoğuşmalı kombi fiyatı diğerlerine göre ortalama bin TL daha yüksek. Ancak sağlanacak tasarrufla Çorum'da bir hane bu tutarı 2 yılda amorti edebiliyor” dedi. Ev ve işyerlerinde uygulanabilecek doğalgaz tasarruf yöntemlerinden de bahseden Sabur, şöyle konuştu:

Radyatörlerin arkasına ısı yalıtım levhaları yerleştirilmeli. Isı kaybının en büyük nedeni evin dış duvarlarından kaynaklanmaktadır. Radyatörlerinizin arkasına ısı geçişini engelleyerek % 4'e yakın bir oranda doğal gaz tasarrufu sağlayabilirsiniz. 2. Mobilyalarınızı radyatörlerin önünü kapatacak şekilde koymayınız. Radyatörlerinizin önündeki mobilyalarınız ısının oda içerisine rahat ulaşımını engelleyeceği gibi sadece mobilyanızı ısıtmakla meşgul olur. Mümkünse önü açık ya da radyatörle en az 20-30 cm mesafeli olmalıdır. Böylece %5 tasarruf etmiş olursunuz. 3. Perde ya da tüllerinizi kapalı tutun ve radyatörlerinizi kapatacak şekilde uzun perdeler kullanmayın. Perdeleriniz uzunsa bile alt kısmı katlayarak radyatörün önünü açın. Binanızda ısı yalıtımı olsa bile camlar ve cam kapılar ısı kaybının yüksek olduğu alanlardır. Perdelerinizi kapalı tutarak ısı kaybını % 15 oranında azaltabilirsiniz. 4. Odalarınızı kullanım ihtiyacına göre ısıtın. Kullanılan odalarda önerilen sıcaklık 22 derece iken, yatak odası için 20 derece önerilmektedir. Termostatik vana kullanarak, her odayı farklı ısıda ayarlayabilir, kullanmadığınız odanız varsa burada en düşük seviyede tutarak %5 tasarruf sağlayabilirsiniz. 5. Kapı ve pencere yalıtımını ihmal etmeyin. Kapı ve pencerelerin arasından gelen havalara engel olmanız gerekir. Pencerelerinizi tek cam olarak değil çift cam olarak kullanmalısınız. Ya da aralarına fitil ve sünger çekebilirsiniz. Bu da dışarıdan gelecek olan soğuk havayı engelleyecektir. Bu sayede ısı içerde daha uzun kalacağından %10 civarında yine bir tasarruf sağlamış olacaksınız. 6. Kombinizi kısa süre için aç-kapa yapmayınız. Kombinizi kapatıp açmak faturanızı yükseltebilir. Soğuyan kombiyi ve evi tekrardan ısıtmak, faturanızı yukarıya çeker. Bu nedenle 4 saatten kısa sure için evden ayrılıyorsanız, kombinizi düşük derecede de olsa açık tutmanız önerilir. 7. Oda termostatı kullanın. Oda termostatı kullanılmayan yerlerde kombi yüksek dereceye alınır, termostat ise istenilen dereceye ayarlanır. Oda bu sıcaklığa ulaştığında kombi kendini otomatik olarak kapatır. Oda ısısı düşene kadar kombi çalışmaz ve bu zaman aralığında tasarruf etmiş olursunuz. 8. Sıcak su ayarını kontrol edin . Bu genelde her bir kullanıcı tarafından uygulanan hataların başında gelir. Duş sırasında, lavaboda ya da mutfakta bulaşık esnasında sıcak su kullanımında, su aşırı ısındığı zaman genelde kullanıcılar musluktan soğuk su konumunu da açarak ılıştırma yaparlar. Bu şekilde yapılan bir uygulama yanlıştır. Çünkü siz musluktan ısı ayarını belirlerseniz kombinin daha fazla yakıt tüketimine sebep olursunuz. Isı sizler için yüksek ise mutlaka bu ayarlama kombi ayarından yapılmalıdır. Böylece daha az ısıda çalışan kombi istenilen sıcaklık kadar suyu ısıtır. Hem tasarruf yapmanızı sağlar hem de kombi ve bataryalarınızda kireçlenmeyi minimuma indirir.

(ADVERTORİAL)

Editör: TE Bilisim