Prestij Mühendislik sahibi Bekir Gül, Çorum il merkezinde 14 yıldır doğalgaz kullanılmasına rağmen halen doğru bilinen birçok yanlış uygulama ve yanlış kullanımdan dolayı vatandaşların hem konfor hem de ekonomik açıdan olumsuz etkilendiğini kaydetti.

Bekir Gül konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu görüşleri dile getirdi:

“Doğalgazı yeni kullanacak vatandaşlarımızın Çorumgaz’dan sertifikalı ve yetkili firmalara işlerini yaptırmaları hem yasal hem de yararlarına olacaktır. Doğalgaz kullanan vatandaşlarımızın da tesisat ve kombi bakım-onarım işlerini yetkili servislere yaptırmaları yararlarına olacaktır. Doğalgaz, doğru kurulum ve doğru kullanıldığı takdirde en güvenilir ve en ekonomik yakıttır.

Prestij Mühendislik Yönetimi olarak uzman ve tecrübeli ekibimizle, ticari faaliyetlerimizin yanında sosyal sorumluluk bilinciyle başlattığımız ücretsiz ısı danışma ve tasarruf köşemizde; Çorum Halkının doğalgazı en verimli, en konforlu ve en ekonomik olarak kullanabilmelerine yardımcı olmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda, ücretsiz olarak keşif, montaj ve danışmanlık yapıyoruz. Bireysel ısıtmada en çok kullanılan kombilerin çok yakmasından birçok vatandaşımız muzdarip olmuş durumdadır.

Kombiler konvansiyonel ve yoğuşmalı olarak ikiye ayrılır. Konvansiyonel kombiler %90 verimle çalışırken, yoğuşmalı kombiler %103 ile %109 verimle çalışmaktadır. Yoğuşmalı kombi teknolojisiyle, her yanma esnasında oluşan baca gazı buharının içindeki enerjinin sisteme kazandırılmasıyla %20’ye kadar tasarruf sağlayabilmektedir. Ülkemizde ERP yasası kapsamında 20 Nisan 2018 tarihinden itibaren konvansiyonel (yoğuşmasız) kombilerin üretimi durduruldu. Bu tarihten itibaren zorunlu olarak yoğuşmalı kombi alınması ve tasarruf sağlanması kanun ile koruma altına alınmıştır. Halen yoğuşma teknolojisine sahip kombileri tanımayan vatandaşlarımızın olduğunu görüyoruz. Bu yüzden ulaşabildiğimiz her yerde halkımızı bu konuda bilgilendirmeye çalışıyoruz.

Artan ve cep yakan doğalgaz faturalarına bir nebze çare olması ve konfor açısından, bayisi olduğumuz Buderus ve Remaha marka kombi alımlarında hediye olarak verdiğimiz, %20 civarında tasarruf sağlayan oda kumandalarının kullanımını yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Oda termostatı olarak da bilinen ürünlerimiz her marka ve modele göre farklı özellik ve çeşitlilik göstermektedir. Bu termostatlar sayesinde kombinin çalışma süreleri kısalmakta, cihaz verimi artmaktadır. Ayrıca her odanın konfor sıcaklığının farklı derecelerde ayarlanabilmesi ve homojen bir ısı dağılımı için oda termostatı kullanılması extra bir tasarruf sağlayacaktır.

İlimizde doğalgaz ile çalışan cihazlar 14 yıldır kullanıldığından artık cihazlar kullanım ömrünü tamamlamış, kombi değişimleri başlamıştır. Eski ve bakımsız kombiler hem çok yakmakta hem de performansı düşmektedir.2018 yılında, ‘Eski kombinizi 250 TL değerinde alıyoruz, yerine kendi parasını ödeyen yoğuşmalı kombi veriyoruz!’ sloganıyla başlattığımız değişim ve dönüşüm kampanyasını 365 gün ve her dönem devam ettireceğiz.”

DOĞALGAZ VE KOMBİYİ EKONOMİK VE VERİMLİ KULLANMANIN PÜF NOKTALARI

“Kombi alırken, evinize en uygun cihazı seçmek için önce evinize keşif yaptırın. Toplam ısıtma alanı ve petek ölçüleri belirlenmeden alınan kombi, her yanma esnasında ihtiyaç fazlası enerji üreterek fazla yakıt harcayacaktır.

Kombi cihazının elektrik enerjisi hiçbir zaman kesilmemelidir ki; emniyet sistemleri ve sensörleri aktif çalışabilsin. Yoğuşmalı bir kombi ve modülasyonlu bir oda termostatı ie %40 civarı tasarruf sağlanabilir. Petek vanalarına reglaj ayarı (kademe ayarı) yapılmalı ve termostatik vana kullanılmalıdır.

Kombiyi uzun süre kapalı tutmak tasarruf yapmayacağı gibi ilave maliyet getirecektir. Bunun yerine kombiyi düşük derecelerde ve sabit ısılarda tutmak hem tasarruf hem de konfor sağlayacaktır. Petek vanalarını kapatmak yerine, reglaj ayarı yaparak petek ısı dereceleri tüm odalarda eşit sürede ısınması sağlanabilir.

Binalara yalıtım yaptırmak %30 civarı tasarruf sağlayacaktır. Pencere kenarları ve kapı eşikleri izole edilerek ısı kaybı engellenebilir.

Bu işlemlerin yapılması, hem halkımıza hem de ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacaktır. Fatih Caddesi No:23/A Çorum/Merkez adresinde bulunan Premium Store mağazamızda Doğalgaz, Kombi, Tesisat ve Isıtma Sistemleri üzerine yetkili ve tecrübeli ekibimizle Çorum ve Bölge halkının hizmetindeyiz.”

(Ömür SOYTEMİZ)

Editör: TE Bilisim