Doç.Dr. Ubeydullah Sezikli, Cumartesi günü gazetemizi ziyaret ederek, lüks ciltli ve lüks kâğıda basılmış, tamamen renkli 300 sayfalık prestij kitabını, Genel Müdürümüz Mehmet Yolyapar’a imzalayıp armağan etti. Kitapta, ilâhileri kapsayan 2 adet CD de yer alıyor.

İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi, hemşehrimiz Doç.Dr. Ubeydullah Sezikli’nin Balkan ilâhileri ile ilgili araştırmalarını kapsayan “Evlâd-ı Fatihândan Kadim Sesler Balkan İlâhileri” isimli kitap, Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla MÜZİKBİR Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği tarafından “prestij kitap” olarak bastırıldı.

Cumartesi günü gazetemizi ziyaret ederek Genel Müdürümüz Mehmet Yolyapar’a imzalı bir kitabını armağan eden Sezikli, yıllarca süren çalışmaları sonucunda 1.200 ilâhi topladığını, bunların 650’sinin Bektaşi kültürüne ait olduğunu söyledi. Kitapta, ilâhileri kapsayan 2 adet CD de yer alıyor.

Hâlâ varlığını koruma çabasını sürdüren geleneksel müzik, Osmanlı’nın Bektaşi kültürüyle Balkanlar’a insan sevgisini ve hoşgörüyü götürdüğü gerçeğini kanıtlar nitelikte.
TÜRKÇE BİLMEDEN TÜRKÇE İLAHİ

Doç.Dr. Ubeydullah Sezikli, şu değerlendirmeyi yapıyor:

“İçimizdeki özlem ve hasrettir Balkanlar. Bizden olan insanların bizim olan topraklarda kurdukları bir medeniyettir Balkanlar. Ses ve tel kudreti ile çil çil kubbelerin ardınca kurdukları bir medeniyettir Balkanlar. Ses ve tel kudreti ile çil çil kubbelerin ardınca serpildiği toprakların adıdır Balkanlar. Abdest almadan ilahi okumayan, Hz. Yunus Emre'nin sözlerini tekkelerinin duvarlarına yazan, hiç Türkçe bilmedikleri halde Türkçe ilahiler okuyan bir medeniyetin devamıdır Balkanlar. Bir bölgeye ses ve tel kudreti ile hâkim olunan yerin adıdır Balkanlar.

Makedonya'nın, Saraybosna'nın, Struga'nın, Prizren’in, İskeçe'nin, Tiran'ın arka sokaklarında hala Allah'a kalbî boyutta inanan ve loş ışıklar arasındaki tekkelerde Türkçe-Anavutça-Boşnakça ilahiler okuyan Evlâd-ı Fâtihân'a rastlayabilirsiniz.

Derin kültürün bu izlerini kayıt altına almak, kaybolmaya yüz tutan bir kültüre hayat vermek, ancak büyük devletlerin yapacağı işlerdendir.”

CEMAL REŞİT REY’DE KONSER

9 Şubat 2019 Cumartesi akşamı Saat 20.00’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda, “Evlâd-ı Fatihândan Kadim Sesler” adı altında bir konser düzenlendi. Balkan ilâhilerinin Türkçe, Arnavutça ve Boşnakça seslendirileceği konserde, solist olarak, Doç.Dr. Ubeydullah Sezikli, Doç.Dr. Abas Jahjai, Aydın Jahjai ve Elyasa Asani sahne alacak.

Doç. Dr. Ubeydullah Sezikli

1974 yılında Çorum'da doğdu. İlk, orta, lise öğrenimlerini Bursa'da tamamladı.

1992 yılında girdiği Bursa Büyük Şehir Belediye Konservatuarı'nın dört yıllık ses eğitimini Erdinç Çelikkol gözetiminde 1996 yılında tamamladı.

Tekke Mûsikîsi tavrını ise Hafız Recep Camcı'dan öğrendi.

1990 yılında başladığı ney eğitimini 2000 yılında Neyzen Ömer Erdoğdular ile sürdürdü.

1996 yılında Bursa Merkezde Din Görevlisi olarak göreve başladı.

1998'de Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden "Son Dönem Tekke Mû sikîsi" isimli bitirme tezi ile mezun oldu.

1998 yılında Gazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesine Türk Din Mûsikîsi Araştır¬ma Görevlisi olarak atandı.

1998 yılında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'ndeki yüksek li¬sansını "Kırşehirli Nizâmeddin İbn Yûsuf'un Risâle-i Mûsikî Adlı Eseri" ile. 2000 yılında Yrd. Doç. Dr. Nuri Özcan gözetiminde bitirdi.

2000 yılında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde girdiği dok¬tora öğrenimini "Abdülkâdir Merâgî Ve Câmiu'l-Elhân-'ı" tezi ile yılında Yrd Doç.Dr Nuri Özcan gözetiminde, 2007 yılında tamamladı.

Sezikli'nin Kültür Bakanlığı, Belediyeler ve Özel sektörden çıkmış 24 adet al-bümü ve yayınlanmış 5 adet kitabı bulunmaktadır

2018 yılında Doçent unvanını almaya hak kazanan Ubeydullah Sezikli'nin, Ulusal ve Uluslararası dergilerde birçok makalesi vardır

Sezikli, Yurtdışında ve Yurtdışında birçok konser vermiştir

Sezikli'nin uzmanlık alanları İmam-Hatip Liseleri ve ilahiyat Fakütelerinde-dinî mûsikî eğitimi ile beraber Anadolu, ve Balkan coğrafyalarından ilahi derlen¬mek üzerinedir. Bu güne kadar yüzlerce ilahiyi titiz çalışmalarla repertuvarımı-za kazandıran Sezikli üstlendiği bu misyonu devam ettirmektedir. Kültür Ba-kanlığı Adına ilk kez sahnede Sema-Semah ve Devran Projesini gerçekleştiren-Sezikli hâlen İstanbuL Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde Öğretim Üyesi olarak görevine devam etmektedir.

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim