Eczacılığın kamu yararına çalışan bir meslek olduğunu, birinci önceliklerinin ticaret değil halk sağlığı olduğunu vurgulayan Çalışkan, daha önce uygulanan sıralı ilaç alma sisteminin 27 Nisan tarihinde sona erdiğini kaydederek, “Her hasta diyaliz merkezinde uygulananların dışındaki ilaçlarını istediği eczaneden alabilmektedir” ifadesini kullandı.
Çalışkan, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:
“Diyaliz hastalarında kullanılan kan yapıcı ilaçların da içinde bulunduğu bazı kronik ilaç gruplarında; özellikle büyük şehirlerde etik bozulmalar ve haksız rekabet yapılarak hasta sağlığını tehlikeye atacak düzeyde yönlendirmeler yaşanmıştı. Tüm Türkiye 'deki özellikle periton diyalizi hastalarının ilaçlarının, merkezi konumda olmayan tek bir eczaneden verilmesi üzerine hem hastanın sağlığının korunması hem de kamu zararının önlenmesi adına, Sosyal Güvenlik Kurum Başkanlığı ile Türk Eczacıları Birliği arasında protokol imzalanarak, diyaliz hastalarının kullandığı eritropoetin ve darbepoetin etken maddeli ilaçlar da dahil olmak üzere periton solüsyonları ile suiistimale açık bazı grup ilaçlar, sıralı dağıtıma dahil edilmişti. Bu grup ilaçlar tüm Türkiye 'de Eczacı Odaları tarafından; eşit limitlerle, bu ilaçları vermek isteyen eczacılarımız arasında hakkaniyetle karşılanmıştır. Hastalarımızın diyalize girdiği üniteden reçeteleri Eczacı Odası personelleri tarafından alınmış, sıradaki eczaneye iletilmiş ve ilaçlar ivedilikle tedarik edilerek tekrar hastanın tedavi gördüğü diyaliz merkezine yine bu görevlilerce teslim edilmiştir. Zaten; bu ilaçlar hemodiyaliz sırasında, sağlık kuruluşunda uygulanmaktadır. Periton diyalizi hastalarının kullandığı solüsyonlar ise sıradaki eczane tarafından sipariş verildikten sonra, dağıtımını yapan iki depo aracılığı ile hastaların evlerine zaten teslim edilmektedir. Yani bu grup ilaçlarda da hasta mağduriyeti söz konusu değildi.
Eczaneler ve SGK arasında 31.03.2016 tarihinde imzalanan yeni protokol ile de "Özel yâda kamu diyaliz merkezlerinde düzenlenmiş tüm reçeteler” sıraya konulmuştur. Kamu yararına yapılan bu adımın; uygulamada bazı aksaklıklara sebebiyet vermesi üzerine, konu Türk Eczacıları Birliği’ne ivedilikle iletilmiştir. Diyalize girmişken mide koruyucusu veya başka rahatsızlıkları için kullandığı ilaçlarını da yazdırıp; devamlı alış - veriş yaptığı eczaneden almak isteyen hasta sıkıntı yaşamasın diye, gerekli önlem alınmıştır. Çorum Eczacı Odası’nın öncülüğü ile masum hastaların mağduriyeti giderilmiş ve 27 Nisan 2016'dan itibaren bu sorunda çözülmüştür. Her hasta; diyaliz merkezinde uygulananların dışındaki ilaçlarını, istediği eczaneden alabilmektedir. Zaten uygulamanın yapıldığı bu kısa süre zarfında Odamıza intikal etmiş bir hasta şikâyeti de olmamıştır ve bu hastalara hem eczanelerimiz hem de Odamız gerekli kolaylığı sağlamıştır.”
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim