Cumartesi günü Hıfzı Veldet Velidedeoğlu Parkı’ndaki Şellale Kafe’de gerçekleştirilen kahvaltıya İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ömer Sobacı, İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Ahmet Barış ve Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Havva Nur Peltek Kendirci’nin yanı sıra diyabet hastası çocuklar ve aileleri katıldı.

Etkinlikte ilk olarak söz alan Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Havva Nur Peltek Kendirci, halk arasında “Şeker hastalığı” olarak bilinen diyabetin birden çok organı ilgilendiren “komplike” bir hastalık olduğuna dikkat çekerek, özellikle çocukların hayat konforunu olumsuz etkilediğini vurguladı.

Doç. Dr. Havva Nur Peltek Kendirci, HİTÜ Çorum Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Pediatrik Endokrinoloji Polikliniği’nde diyabetli çocukların takibinin yapıldığını belirterek, “Bu hastalarımız ve yakınlarının her tür sorunlarına çözüm üretmeye çalışıyoruz.” dedi.

İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ömer Sobacı ise diyabetli çocukları çok önemsediklerini belirterek, bu hastalık konusunda toplumsal bilinç ve farkındalık oluşturulması amacıyla çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

BİR ANNENİN İSTEKLERİ…

Son olarak diyabetli çocukların aileleri adına söz alan Feyza Toprak ise diyabetin özellikle çocukların hayatını çok zorlaştıran bir hastalık olduğuna dikkat çekerek, “Bizim çocuklarımız kan ölçümü için günde en az 8 defa parmağını deldiriyor. Bu sayı bazen daha da artabiliyor ve onların duydukları acı, katlanarak çoğalıyor. Bu nedenle çocuklarımız için ölçüm sensörü temini konusunda devletimizden talepte bulunuyoruz. Bizler, diyabetli çocukların sadece 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla hatırlanmalarını istemiyoruz. Bu çocuklarımızın daha fazla önemsenmelerini istiyoruz.” diye konuştu.

Diyabetli çocukların okul yaşamında da bir takım güçlükler yaşadıklarına değinen Feyza Toprak, bu problemlerin aşılması hususunda tüm öğretmenlerin diyabet hastalığı hakkında eğitilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından İl Sağlık Müdürü Sobacı ve diğer yetkililer, diyabet hastası çocuklara çeşitli hediyeler verdiler.

Etkinlik, Hıfzı Veldet Velidedeoğlu Parkı’nda sağlıklı yaşam yürüyüşüyle sona erdi.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim