Saat Kulesi Hürriyet Parkı önünde başlayan etkinliklerde sağlıklı yaşam aracının diyabeti temsil eden mavi balonlarla donatıldığının ifade edildiği açıklamada, halka diyabet konulu film izletildiği, “Hareket Her Yerde” klibi eşliğinde açılan stantta “Diyabetle Yaşam, Yeterli Dengeli Beslenme ve Besinlerin Satın Alınması” konulu broşürlerle bilgilendirme yapıldığı anlatıldı.
Programa Vali Yardımcısı Fikret Zaman, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Barış, müdür yardımcıları, şube müdürleri ve sağlık çalışanlarının katıldığının dile getirildiği açıklamada vatandaşlara ve çocuklara da mavi balon dağıtıldı.
Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Barış etkinlikte yaptığı açıklamada, obezite ve fazla kilolu insanların diyabet (şeker hastalığı) riski taşıdığına dikkat çekerek, diyabet hastalarının yüzde 80’inin fazla kilolu olduğunu söyledi.
Barış, günün amacının toplumda diyabet hastalığı konusunda bir farkındalık oluşturmak olduğunu dile getirerek, kronik hastalıkların günümüzde en çok ölümlere ve engelliliğe neden olan hastalık grubu olduğunu belirtti. Kronik hastalıkların tam olarak tedavi edilemeyen, insanın yaşamı boyunca parçası haline gelen hastalıklar olduğunu anlatan Barış, hem insan sağlığı hem toplum sağlığı açısından hem de ülkelerin sağlık politikaları ve sağlığın ekonomi üzerindeki yükü açısından kronik hastalıklarla mücadele etmenin oldukça önemli olduğunu vurguladı. Diyabetin toplumda görülme oranının yüzde 9 seviyelerinde olduğunu anlatan Dr. Ahmet Barış, özellikle hipertansiyon ve kalp hastalıklarının ardından diyabetin ikinci sırada geldiğini, diyabetin hemen hemen vücudun tüm organlarını etkilediğini, teşhis konduğu zaman, komplikasyonlar ortaya çıktığı zaman vücudun birçok organı ve sistemine zarar verdiğini söyledi. Diyabette erken teşhisin çok önemli olduğunu ifade eden Barış, erken teşhis amacıyla diyabette risk faktörleri olarak bilinen genel olarak bir aile öyküsü olduğunu, ailesinde şeker hastalığı olanların diyabet olma ihtimalinin daha yüksek olduğunun altını çizdi. Yine 40 ve 45 yaşın üzerinde diyabet görülme oranı ile obezite ve şişmanlıkta diyabet riskinin artığını, Diyabet hastalarına bakıldığında bunların yüzde 80’inin fazla kilolu olduğunun görüldüğünü vurgulayan Dr. Ahmet Barış, belli bir yaşın üzerinde vatandaşların sağlık taramalarını yaptırmalarını ve fiziksel aktivite ve sporu hayatlarının bir parçası haline getirmelerini önerdi.(Haber Merkezi)
 
Editör: TE Bilisim