Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Satman, ayak ya da bacak kesilmelerinin nedeninin başında diyabetin geldiğini, yine körlüklerin 3/1’nin de yine diyabetten kaynaklandığını anlattı. Diyabet hastalarının yaşam sürelerinin kontrol altına alınmadığı takdirde normalden 6-12 yıl kadar daha kısa olduğunu anlatan Prof.Dr. Satman, diyabetli hasta sayısının 1980’li yıllarda %5’lerdeyken şimdi bu oranın %15 seviyesine geldiğini ifade etti.

Obezite konusunda Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında ortalamanın üzerinde olduğunu anlatan Prof.Dr. Satman, obezite ile yaşam tarzı arasında önemli bağlar kurulduğunu söyledi. Bazılarının meyveyi fazla tüketmenin iyi olmadığını savunduğunu belirten Prof.Dr. Satman, meyve tüketiminde Türkiye’nin altlarda yer aldığını ancak diyabet ve diğer hastalıkların daha az görülmesi için meyve tüketiminin de artması gerektiğini kaydetti.

Diyabetlilerin %44’ünün diyabet hastası olduğunun farkında olmadığını anlatan Prof.Dr. Satman, 40-45 yaş seviyelerine kadar insanların diyabeti atladığının görüldüğünü gençlerdeki diyabete dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti. Toplumda diyabetin kadınlarda daha fazla görüldüğünü söyleyen Prof.Dr. Satman, bekar olmanın diyabet riskini azalttığını, evlilerde diyabetin daha çok görüldüğünü dile getirerek bu durumun da yaşam tarzıyla alakalı olduğunu vurguladı. (Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim