Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatının (UNESCO) “Dünya Kültür Mirası” listesinde yer alan ve Anadolu'nun “El–Hamrası” olarak nitelendirilen Sivas’ın Divriği ilçesindeki Ulu Camii ve Darüşşifasının restorasyonu başladı. 1228 yılında Mengücek Beyi Ahmed Şah tarafından yaptırılan ve 1985 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine alınan Divriği Ulu Camiinin tarihindeki en kapsamlı restorasyonu 5 yıl sürecek. Camii ve Darüşşifası, bu süre zarfında ibadete kapalı olacak.
Divriği Kaymakamı Mehmet Nebi Kaya, bu büyük eser nedeniyle ilçeye muazzam bir turist akımının olduğunu belirterek, “Gerek gelen misafirlerimizin Külliye’yi görebilmeleri ve gerekse ilçemizin turizm alanında yakalamış olduğu artış ve gelişim sürecinin sürdürülebilmesi için Külliye, Cumartesi ve Pazar günleri 12.00 ile 18.00 saatleri arasında ziyarete açık olacak. Bunun için Divriği Ulu Camii ve Darüşşifasını ziyarete gelecek misafirlerimizden programlarını bu gün ve saatlere göre ayarlamalarını arzuluyoruz” diye konuştu.
Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası Restorasyonu İşinin Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ihale edildiğini ve yüklenici firma ile imzalanan sözleşme gereğince iş bitim tarihi olarak 2020 yılının öngörüldüğünü ifade eden Kaymakam Kaya, çalışmalar süresince yapının her türlü olumsuz dış etkenlerden ve iklim koşullarından korunması için geçici çatı yapılmasına karar verildiğini de söyledi.
Mimari üslubu, süsleme ve örtü sistemlerinin dengeli ve uyumlu tasarımıyla önem kazanan bu şaheser, dünyada, görülmeye değer eserler listesinin başında yer alıyor. Seyahatnamesi ile meşhur Evliya Çelebi, tekkeyi: “Methinde diller kısır, kalem kırıktır” diye tarif etti. İslam mimarisinin bu başyapıtı, aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı’nın koruması altında.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim