Toplumun ağız- diş sağlığı sorunlarının çok fazla olduğu ülkemizde; ağız ve diş sağlığı merkezlerinde, ağız ve diş sağlığı hastanelerinde ve hastanelerin diş kliniklerinde görev yapan sağlık çalışanlarının, personel yetersizliği nedeniyle zor şartlar altında çalıştığını kaydeden Çiftçi, yeterli sayıda istihdam sağlanmaması nedeniyle diş hekimi ve teknisyenlerin giderek artan iş yükü altında ezildiğini söyledi.

Plansız, akademik kadroları oluşturulmadan, standartları sağlanmadan birbiri ardına açılan diş hekimliği fakülteleri ile birlikte, atanamayan diş hekimleri sorununun da büyüdüğünü bildiren Çiftçi, “Bir tarafta kamuda personel yetersizliği nedeni ile hizmette sıkıntılar yaşanmakta, bir tarafta da diş hekimliği mezunları atama beklemektedir. Çelişki ortadadır, çözüm ise istihdam planlamasının yapılarak bir an önce uygulamaya konulmasıdır” ifadelerini kullandı.

Artan iş yükünün yanısıra diş teknisyenlerinin karşılaştığı ve yaşamsal önem taşıyan bir diğer sorunun da meslek hastalıkları olduğunu ifade eden Çiftçi, açıklamasının devamında şunları dile getirdi: “Diş teknisyenleri, çalışma koşulları nedeniyle toz ve kimyasallarla gelişebilen başta silikozis, berilyozis, ağır metal akciğer hastalığı, inert (afibrojenik) toz pnömokonyozları (siderozis), mesleki astım, KOAH ve akciğer kanseri olmak üzere birçok solunum sistemi hastalığı gibi meslek hastalıklarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Uzun çalışma süreleri, kötü ve uygunsuz laboratuvar koşulları nedeniyle diş teknisyenlerinde giderek artan meslek hastalıklarının en önemli çözümü, çalışma koşullarının standartlara uygun hale getirilmesidir.

Artan iş yükü nedeni ile çalışma koşullarının giderek zorlaşan sağlık çalışanlarının ekonomik sıkıntıları da katlanarak büyümektedir. Düşük ücrete ve gelir adaletsizliğine yol açan döner sermaye ve performans uygulamasına son verilmelidir. Sağlık çalışanlarının sabit maaş ücretlerinde artış sağlanmalıdır. Tüm sağlık çalışanlarına geçmişe etkili olarak yıllık 90 gün yıpranma payı hakkı verilmelidir.

Genel Sağlık-İş olarak, insan onuruna yaraşır yaşam ve çalışma koşullarının sağlanması için birlikte mücadele dileğiyle ağız ve diş sağlığı merkezlerinde, ağız ve diş sağlığı hastanelerinde ve hastanelerin diş kliniklerinde görevli tüm sağlık çalışanlarının Diş Hekimliği Gününü ve Ağız ve Diş Sağlığı Haftasını kutlarız.”

(Bülent USLU)

Editör: TE Bilisim