Vali Ahmet Kara, 18 Aralık gününün, Birleşmiş Milletler tarafından 2000 yılında ‘Uluslararası Göçmenler Günü’ olarak kabul edildiğini belirterek, bu yolla, dünya çapında göçmenlerin ve yerinden edilmiş insanların yaşamları ve sorunları konusunda bir farkındalık oluşturulmasının hedeflendiğini söyledi.
Türkiye’nin, dünyanın en önemli göç rotalarından biri üzerinde yer aldığını ve büyük göçlere ev sahipliği yaptığını anlatan Vali Kara, göç alanındaki mevzuat eksikliğinin giderilmesi amacıyla, İçişleri Bakanlığınca hazırlanan 6458 Sayılı ‘Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun TBMM’de kabul edilerek 11.04.2013 tarih ve 28615 sayılı Resmi Gazetede yayımlandığını, İçişleri Bakanlığı’nda Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün kurulduğunu, İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nün de 18 Mayıs 2015 tarihinden itibaren Valilik bünyesinde hizmet vermeye başladığını bildirdi.
Yeni yasa ile göçmenler, mülteciler, yabancılar ve sığınmacılar hakkında dağınık ve günün ihtiyaçlarını karşılayamayan mevzuatın güncellendiğini ve göç alanının sivil bir yapının yönetimine devredildiğini ifade eden Vali Ahmet Kara, mesajını şöyle sürdürdü:
“Günümüzde göçmenin, birçok ülke tarafından bir yük ve külfet olarak karşılandığına tanık oluyoruz. Ancak ülkemizin, devletimizin yürütmüş olduğu politikaların son derece yerinde olduğunu, Uluslararası İltica Hukukunun ötesinde vicdanlarda yerini bulan bir öneme sahip olduğunu görmekteyiz. Göç ile ilgili yaptığımız işlerin sayılarla, kanunla, uluslararası hukukla ilgili olmanın ötesinde yaptığımız işin bin yıllık geleneğimizin, inancımızın bize yapmamızı buyurduğunun bilinci ile işlerimizi yürütmekteyiz.
Bu ülkenin kültürünü, siyasi yapısını, idari yapısını öğrenmek isteyen bütün yabancılar açısından gönüllülük esasına dayalı olmak üzere, bütün göçmen kardeşlerimizin kendilerini rahat hissedecekleri tüm imkânları kendilerine sunmak için gayret etmekteyiz.”
Editör: TE Bilisim