Kist hidatik hastalığı, halk arasında köpek kisti olarak bilinen önemli bir halk sağlığı problemi. Hastalık genellikle kedi-köpek dışkısına temas etmiş ve iyi yıkanmadan tüketilmiş yeşil sebze ve meyvelerden bulaşıyor. Kistler sıklıkla karaciğerde yerleşim göstermekle birlikte daha az sıklıkla akciğer ve beyin gibi dokulara da yerleşim gösterebiliyor. Karaciğer kist hidatiği karın ağrısı, sarılık ve alerjik reaksiyonlar ile kendini gösteriyor.

Karaciğer kist hidatik lezyonlarının tedavisi medikal tedavi, açık veya laparoskopik cerrahi ve perkütan girişimsel yöntem seçeneklerini içeriyor. Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ilk defa Girişimsel Radyoloji uzmanı Dr. Engin Sarı tarafından uygulanan perkütan tedavi yöntemi, hem hızlı sonuç veren, hem de hastaların açık cerrahiden kurtularak hızlı bir şekilde sıhhatle evlerine döndüğü bir yöntem

Girişimsel radyoloji uzmanı Dr. Engin Sarı, artık hastaların bu tür tedaviler için il dışına gitmesinin önüne geçildiğini ve hastanede PTK-Bilier drenaj, nefrostomi, abse katateri, geçici ve kalıcı diyaliz katateri, İnce-kalın iğne biyopsileri, kanser hastalarına port kateteri takılması gibi özellikli işlemlerin başarı ile yapılabildiğini belirtti.(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim