Avrupa Birliği fonları ve buna bağlı Kalkınma Ajansı kaynakları ya da KOSGEB destekleri, KOBİ olarak anılan küçük ve orta ölçekli işletmelerin, kurumsallaşma veya teknolojik atılım adına kendi kendilerini yenilemeleri, üretimi artırıcı yeni projeler uygulamaları ve istihdamı artırmaları açısından son derece önemli.
Ancak, her alanda olduğu gibi bu alanda da istismarlara sıkça rastlanıyor.
Kamu Danışmanlık Proje ve Eğitim Sorumlusu Eşref Burçin Özsaçmacı da, yeni yılla birlikte, büyük kentlerdeki bazı sözde danışmanlık firmalarının, AB fonlarından, KOSGEB ve Kalkınma Ajansı kaynaklarından destek sağlama vaadiyle Çorum’daki işletmeleri aramaya başladıklarını, kargo ücreti, evrak mukabili ödeme, dosya, yol masrafı, harç-pul vb. adlar altında para talep ettiklerini belirterek, bilinen kurum isimlerinin kullanılmasının da insanların aldatılmasında önemli bir etken olduğunu vurguladı.
Özsaçmacı, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Esnafımızın ve işletmelerimizin bu gibi dolandırıcılara inanmalarının temelinde birçok etken yatmaktadır. Birincisi, geçmişte sağlanmış desteklerin ve hibelerin bilinç altında yer etmiş olmasıdır. İkincisi, büyük şehir hayranlığı ve dolandırıcıların, diksiyonu düzgün sekreterleri, internet siteleri, kâğıt üzerindeki verileri ile kendilerini kurumsal bir firma gibi göstermedeki becerileridir.
Büyük destekler sağlama umuduyla bu firmalara para kaptıran firmalarımız, miktarın küçüklüğü nedeniyle, aldatıldıklarını farkettiklerinde işin peşine de düşmemektedirler.
Yıllardır Çorum’a hizmet veren bir danışmanlık firması olarak, yeni yılın başında esnafımızı ve firmalarımızı bu gibi dolandırıcılık olaylarına karşı uyarma gereğini duyuyoruz.
Lütfen dikkatli olunuz!”
Editör: TE Bilisim