2006 yılında dönemin Çorum Valisi Hüseyin Poroy’un, "Yeşilırmağı Kirleten Derinçay'ın Kirliliğini Önleme Projesi" adı altında bir projeyi uygulamaya koyduğunu, AB hibelerinden yararlanılarak 34 köyde doğal arıtma, 19 köyde fosseptik ve 12 köyde de kanalizasyon yapımının başlatıldığını hatırlatan Necati Gül, konuya ilişkin değerlendirmesini şöyle sürdürdü:

Alaca Çayı ile birleşerek Çorum Çayı adı altında Yeşilırmak'a, buradan da Karadeniz'e dökülen Derinçay'ın ıslah edilebilmesi için 1 milyon 394 bin Euro destek sağlandığı o dönemde açıklanmıştı. Aradan 10 yıldan fazla zaman geçti. Islah projesinin tekrar hayata geçirilmesi gerektiğini her platformda dile getirdik.”

“Derinçay’a salınım yapan işletmelerin sıkı denetlenmesi ve arıtma yapmadan bu salınımın yaptırılmaması gerekiyor. Salınım yapanlar zaten bu proje aşamasında tespit edilmiş, 114 işletme var. Bir de köyler. Derinçay'ın geçtiği alanlarda ne kadar arazi, insan ve mahlukatın etkilendiği herkesin malumudur. Şimdi bizim şu soruyu sorma hakkımız yok mu? 1 milyon 394 bin Euro ne oldu? Harcandı ise ortada neden birşey yok?”

“Bu Derinçay problemi ne zaman çözülecek? Çevre ve Şehirlilik İl Müdürlüğü başta olmak üzere ilgililer bir adım atacak mı? Teşbihte hata olmaz; ortada bir cenaze var ve bu cenaze kalkacak. Sorumluluk sahibi olanları göreve davet ediyorum.”

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim