Uğrak köyünde 3 adet büyükbaş, 10 adet küçükbaş ve yüzlerce balık ölümü gerçekleştiğini ve bu ölümlerin Yılgınözü çayına karışan kimyasal atıklardan kaynaklandığı, Derinçay’a karışan Yılgınözü çayından ise 20 köyün etkilenebileceği iddialarının basında yer aldığını anımsatan Ahmet Tuna, “Çevre ve Sağlık Komisyonu’nun yaptığı araştırma sonucunda Uğrak köyünden geçmekte olan Ilgınözü çayının yerinde yapılan incelemede dereden akmakta olan suyun çok kirli olduğu ve anormal bir pis kokunun geldiği görülmüş ve bölgenin hijyenik bir ortama ihtiyacı olduğunu anlaşılmıştır.” dedi.

Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Ahmet Tuna; Uğrak Köyü Muhtarı Yaşar Sayar, ihtiyar heyeti ve köy sakinlerinden aldıkları bilgiler doğrultusunda söz konusu Komisyon raporu hakkında şunları aktardı:

“Koparan’dan gelmekte olan Ilgınözü çayına Şeker Fabrikası’ndan gelen dere yatağı karışmakta ve yine Şeker Fabrikası’ndan gelen atıklar hayvanların ölümüne sebep olmuştur. 3 adet büyükbaş, 18 adet küçükbaş olmak üzere toplam 21 hayvan ile binlerce balık telef olmuştur. Köylülerimiz bağ ve bahçe sulamalarında da bu suları kullanmaktadır. Bahçelerde yetişen sebzelerin de sağlıklı olup olmadığını bilinmemekte ve buraların da incelenerek köy halkının zararlarının giderilmesi kendileri tarafından talep edilmektedir.

Konuyla alakalı araştırmalarımızda ayrıca bize İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, yapılan analizlerde kimyasal atıklardan hayvanların ölmüş olamayacağı yönünde henüz net bir bilgiye ulaşılamadığı ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile birlikte çalışma yapılarak alınan numunelerin bir heyetle beraber bir rapor hazırlanacağı aktarılmıştır. Ayrıca Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Şeker Fabrikası’na cezai işlem yapıldığı bilgisine ulaşılmıştır.”

Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Ahmet Tuna

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim