Ak Parti Merkez İlçe Başkanı Yaşar Anaç, 17 Ağustos depreminin yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Deprem insan öldürmez ihmal ve tedbirsizlik insan öldürür” dedi.
17 Ağustos 1999’da meydana gelen depremde resmi raporlara göre 17480 kişinin öldüğünü, 43953 kişinin yaralandığını, ayrıca 133.683 çöken bina ile yaklaşık 600.000 kişinin evsiz kaldığını belirten Anaç, yaşanan acıların tamamının ihmal ve tedbirsizlikten kaynaklandığını söyledi.
Anaç, açıklamasında şunları dile getirdi:
“Depremin bu kadar çok can kaybına yol açmasının sebebi olarak kaçak yapılar, standartlara uygun olmayan binalar ve daha ucuza mal etmek için malzemeden çalan insanlar gösterilmektedir. Bu konuda vatandaşlarımızın bilinçlenmesi gerekir. Zira Uzakdoğu’da çok daha şiddetli depremlere karşı tedbir alındığı için çok fazla can kaybı yaşanmamaktadır.
Hükümetimiz 17 Ağustosların tekrar yaşanmaması için ülke genelinde yeni reformları devreye soktu. Depremden sonra tüm Türkiye'de geçerli olmak üzere deprem yönetmeliği çıkarılmış, zorunlu deprem sigortası gibi birtakım düzenlemeler getirilmiştir. Eski binaların yenilenmesi için Kentsel Dönüşümü başlattı. Kentsel dönüşümle ülke genelinde binlerce bina yıkıldı yerine yeni binalar yapılıyor. Yapı denetim kurumları oluşturuldu, binaların temel atımından çatıların yapımına kadar standartlar getirildi. Kullanılan malzemelerin kalite standartları artırıldı. Her önüne gelen kafasına göre bina yapmasının önüne geçilmiştir.
17 Ağustos Türkiye'nin yakın tarihini derinden etkileyen en önemli doğa olaylardan biridir. Deprem gerek büyüklük, gerek etkilediği alanın genişliği, gerekse sebep olduğu maddi kayıplar açısından son yüzyılın en büyük depremlerinden biridir.
Deprem sonrası hakkı rahmetine kavuşmuşmuş vatandaşlarımıza Allah tan rahmet kederli ailelerine baş sağlığı diler bir daha böyle büyük facianın yaşanmamasını yüce Rabbimden diliyorum.”
(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim