Özdoğanlar Kavşağı önünde toplanan gençler, EMEP İl Binası önüne kadar yürüdüler. Gençler skık sık “Yusuf-Hüseyin-Deniz sürüyor, sürecek mücadelemiz”, “Yaşasın tam bağımsız demokratik Türkiye”, “Kahrolsun ABD emperyalizmi”, “Denizlerden Erdal’a gençlik emeğin saflarında”, “Faşizme ölüm, halka hürriyet” sloganlarını attı.
Yüzlerce gencin katıldığı yürüyüş sonunda bir konuşma yapan Emek Gençliği temsilcisi Berk Kaya, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın katledilişinin 43. yılında bir araya geldiklerini dile getirerek, Türkiye'de devrim mücadelesine yakınlık duyan her çevre ve kişinin, 6 Mayıs'ı kolektif bir "muhasebe ve anma günü" olarak benimsediğini söyledi.
6 Mayıs'ların her yıl, gelinen aşamanın en ileri bilinciyle ele alındığını, o dönemin devrimcilerinden öğreneceklerinin bu bilinçle özümsedikleri ölçüde anlamlı olacağını kaydeden Berk Kaya, “Bugün bir "istatistik" yapılsa; "1972 6 Mayısı'ndan önce doğan her 100 çocuktan kaçının adı Deniz'di, 1972 6 Mayısı'ndan sonra doğan her 100 çocuktan kaçının adı Deniz'dir?" diye bakılsa, aradaki büyük fark, bize 6 Mayıs 1972'de simgelenen dönemin mücadelesinin Türkiye toplumunda ne kadar derin bir iz bıraktığını gösterir. Ve bu izin derinliğidir ki; 1972 6 Mayısı'nın üstünden geçen 43 yıla karşın; Edirne'den Van'a, İzmir'den Diyarbakır'a, Samsun'dan Adana'ya... ülkenin her yanında 43 yıldır her 6 Mayıs günü Türkiye'nin demokrasi, özgürlükler ve sosyalizm mücadelesi tartışılıyor.
Ve onlar bir dönemin mücadelesine hayatlarını ortaya koyarak, kendileri için hiçbir şey istemeyen bir devrimci fedakârlık ve hiçbir engel tanımayan kararlılıklarıyla sonraki bütün kuşaklara devrimciliğin ne olduğunun örneği oldular. Bunu darağacında da gösterdiler ve son sözlerinde de açıkça ifade ettiler ki; ellerindeki devrim ve sosyalizm bayrağını Türkiye'nin Kürt ve Türk halklarına, her inanç ve milliyetten işçilerine, emekçilerine emanet ederek, halka bağlılıklarını gösterdiler. Bugün onları ve onların şahsında devrim ve sosyalizm mücadelesi uğrunda hayatını veren tüm devrimcileri bir kez daha saygıyla anıyoruz” diye konuştu.




(Taner ŞİMŞEK)
Editör: TE Bilisim