Çorum 'da denetimli serbestlik uygulamasından yararlanan yükümlüler, yarıyıl tatilinde okulların boya, badana, onarım ve temizlik işlerini yaparak eğitime katkı sağlıyor.

Adalet ile Milli Eğitim bakanlıkları arasındaki protokolle hayata geçirilen "Emeğimiz Eğitim İçin" projesiyle, mahkemelerden kesinleşmiş cezası bulunanların kamu hizmeti yaparak hem topluma uyum sağlamaları hem de yarıyıl tatilinde okulların eksikliklerinin giderilmesi amaçlanıyor.

Çorum Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Fatih Ağca ve İl Milli Eğitim Müdür Vekili Hüseyin Kır, proje kapsamında çalışma gerçekleştirilen Mehmetçik Anadolu Lisesini ziyaret etti.

Ağca, il genelindeki 16 okulda faaliyet yapıldığını belirterek, "Denetimli serbestlik faaliyetleri kapsamında gerek özel gerekse kamu kurumlarıyla her türlü iş birliği çerçevesinde kamuya yararlı çalışmalar yürütülüyor. Hükümlülerimizin topluma yeniden ve daha sağlam şekilde uyum sağlayabilmeleri açısından bu tip faaliyetler devam edecek." dedi..

Ağca yaptığı açıklamada şunları söyledi. “Denetimli Serbestlik; şüpheli, sanık ve yükümlülerin  toplum içinde denetim, takip, eğitim ve iyileştirme faaliyetlerinin yapıldığı, toplum ile bütünleşmeleri için ihtiyaç duydukları her türlü hizmet, program ve kaynakların sağlandığı bir  alternatif ceza infaz sistemidir. 

Denetimli serbestlik sisteminde en önemli unsurlardan birisi de; kamu hizmeti tedbiridir. Kamu hizmeti, hapis cezası ve adli para cezasının alternatifi olan bir tedbir türüdür. Bu tedbir ile yükümlülere her hangi bir ücret ödenmeden belirli bir plan çerçevesinde kamu kurum ve kuruluşlarında  çalışmaktadırlar.

Cumhuriyet Başsavcılığımıza bağlı Denetimli Serbestlik Müdürlüğümüzce; 2018 yılı içeresinde verimli çalışmalar yürütülmüştür. Bu çalışmalar kapsamında  193 yükümlü farklı kamu kurumlarında temizlik, bakım onarım ve ağaç dikim faaliyetleri gerçekleştirmişlerdir.  Çorum Orman İşletme Müdürlüğü ile iş birliği yapılarak yaklaşık 5000 (beş bin) adet çam ve akasya fidanı dikimi yapılmıştır. 2019 yılında ise 102 yükümlü 40 farklı kamu kurumlarında kamu hizmeti tebirini yerine getirmektedirler. " diye konuştu.

Başsavcı Ağca daha sonra şunları söyledi "   Yine Koruma Kurulu Başkanlığımız tarafından 2018 yılı içerisinde Çorum Valiliğinin destekleri ve Koruma Kurulu üyelerimizin katkılarıyla sosyal sorumluluk projesi olan  "Yeşeren Umutlar" projesini hayata geçirdik. Bu projede  68 yükümlü  kamu hizmeti tedbirlerini bu projede yerine getirmişlerdir. Ayrıca Çorum Milli Eğitim Müdürlüğü ve Çorum İş - Kur İl Müdürlüğü ile iş birliği yapılarak  yükümlülere meyve - sebze yetiştiriciliği eğitim kursları düzenlenmiş, kurslara katılan 36 yükümlü eğitimlerini tamamlayarak belge almaya hak kazanmışlardır.

Proje kapsamında  6356 kg domates, 5469 kg salatalık, 2027 kök marul, 733 kg patlıcan, 404 kg sivri biber, 183 bağ yeşil soğan yetiştirilmiştir. Yetiştirilen ürünler öğrenci yurtlarına,  okul pansiyonları, Kuran Kurslarına ve Kızılay gibi kamu kurum ve kuruluşlarına bedelsiz olarak dağıtımı yapılmıştır.

Okulların yarı yıl tatiline girmesiyle Denetimli Serbestlik Müdürlüğümüz ile Milli Eğitim Müdürlüğü arasında iş birliğine gidilmiştir.  14 okul ve 2 tane halk eğitim merkezi müdürlüğüne ait binaların temizliğinin yapılması planlanmıştır. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğüne ait 2 binanın temizliği 14-17 Ocak 2019 tarihleri arasında tamamlanmıştır. Kalan 14 okulun temizliği ise yarı yıl tatili içerinde tamamlanması hedeflenmektedir. Bu çalışmalara yaklaşık 20-25 yükümlü katılacaktır.  Bu günde bu hizmeti Mehmetçik Anadolu Lisesinde yerine getiriyoruz.  Çalışmaları yerinde incelmek üzere Milli Eğitim Müdürümüz ve Denetimli Serbestlik Müdürümüz ile birlikte okulumuzu ziyaret ettik. Yapılan bu çalışmalardan dolayı emeği geçen herkese teşekkür eder çalışmalarında başarılar dilerim." dedi.

(Yusuf ÇINAR)

Editör: TE Bilisim