Söz konusu faaliyet hakkında bilgi veren Demer Koleji Rehber Öğretmeni Serkan İçbudak, “İşsizlik kavramı bazen bizimle ilgili bazen de bizim dışımızdaki sebeplerden ötürü meydana gelen bir olgudur. Bizimle ilgili olan kısmı mesleği icra etmeye başlamadan önce o mesleğe ve iş piyasasına kendimizi nasıl hazırladığımızla ilgilidir. İşte bu sorunları konuşmak adına Çorum Organize Sanayi Bölgesi ve Çorum’un yerli kuruluşları olmakla birlikte, Türkiye sanayisinin önde gelen işletmeleri ile bu konuları paylaştık” dedi.

TUİK verilerine baktıklarında tablonun düşündürücü ve üzücü olduğunu kaydeden İçbudak, “İşsizliğin en fazla olduğu kitle üniversite mezunları arasında oluyor. Peki, bu durum değiştirilemez bir kader midir? Piyasa olgusu bunun böyle olmadığını bize gösteriyor. Hâlâ kalifiye eleman ihtiyacı varsa, bizim de özelde kendimizi değerlendirmemiz gerekmektedir. Bir öğrenci iş dünyasına hazırlanırken neler yapmalı, nelere dikkat etmeli, zamanını verimli kullanma konusunda neler yapmalı? Buralardan aldığımız çok ciddi iş tecrübelerini öğrencilerimize de aktarıyoruz.

Yaptığımız görüşmelerde hangi tip beyaz yakalı ve mavi yakalı gruplar iş bulmada sorun yaşamaz diye sorduğumuz da verilen cevaplar şöyle sıralandı:

Beyaz yakalılar da öncelikle ciddi bir staj yapmış olanlar, çağın ihtiyacına cevap verecek düzeyde bilgisayar programları bilenler, dil konusunda sorun yaşamayanlar, okulunu yatarak değil çalışarak geçirip iyi bir ortalama yapanlar, kendini iyi ifade edebilen, yaratıcı fikirler sunabilen, kısaca piyasaya ne kadar hakim olduğunuzla ilgili bilgisi olanlar çok kolay işsiz kalmıyorlar. Taşrada yaşanan iş sorunları genelde doğru tespitlerin yapılamamasından kaynaklanmaktadır.

Mavi yakalılarda ise makine, otomasyon, elektronik, otomotiv gibi alanlarda ihtiyaç duyuluyor. Bu alandaki durumda nerden mezun olduğuna bakmaksızın iş tecrübesi olanlar, iş disiplini olanlar işsiz kalmazlar. Fakat hem öğrenci hem veli ön lisans yani iki yıllık bölümleri tavsiye ettiğimizde maalesef yanlış anlamaktalar. Veliler çocuklarını veya öğrenci kendisini bu tür programlarda hayal etmemekte. Sonuçta ise 4 yıl sonra işsiz biri olarak hayal âleminde gezinirken ‘işsizim’ diye üzülmekte. Fakat dünyanın her yerinde kalifiye eleman olmak, tekniker olmak iş kolları açışından şanslı gruplardır. Tercih dönemlerimizi bu eksende değerlendirmeye gayret ediyoruz” şeklinde açıklamada bulundu.

İçbudak, söz konusu çalışmada kendilerine zaman ayıran Ece Seramik, Arsan Makina, Alapala Makina, Yetsan Döküm, Ahlatcı Holding ve Dalgıçlar Grup’un yönetici ve personeline teşekkür etti. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim