İl Genel Meclisi’nin dün yapılan toplantısında Çorum’da yarı değerli taşlarla ilgili yapılan çalışmalar ele alındı. Konuyla ilgili hazırlanan raporu Meclis üyelerinin bilgisine sunan Meteoğlu, “Tarih öncesi çağlardan günümüze kadar her dönemde insanlığın ilgisini çeken ve “değerli taş” olarak adlandırılan renkli, ışıltılı taşlar, çeşitli özellikleri ile farklı anlamlar kazanmışlardır.

İnsanoğlunun değerli saydığı nesneleri sevdiklerine armağan etmeye yatkınlığı nedeniyle bu taşlara anlamlar yüklenmeye başlanmıştır” ifadelerini kullandı.

Çorum’da akik, jasber, dentril, opal, quartz, calsedon, kantaşı, ametist, aquamarine, topaz ve agat isimli yarı değerli taşların bulunduğunu belirten Meteoğlu, şu bilgileri verdi:

“Çorum Milletvekili sayın Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt hanımefendi ve İl Genel Meclisi Turizm Komisyonu’nun katkıları ile Maden Teknik Arama Enstitüsü  (MTA) ekipleri tarafından bir yüzey araştırması yaptırılmış ve yapıla incelemelerde olumlu görüş belirtmişlerdir.

Bu inceleme sonucu Boğazkale ve Mecitözü halk eğitim merkezleri marifeti ile takı tasarım ve el sanatı kursları açılması ve ilimizdeki bu yarı değerli taşların işlenmesinin uygun olacağı kanısına varılmıştır.

Bu merkezlerde takı ve tasarım ustalarının yetiştirilmesi, yarı değerli taşların işlenmesi işi için birer atölye kurulması bölge ve ülke ekonomisine kazandırılması düşünülmektedir.”

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim