Başbakan Ahmet Davutoğlu, sağlık çalışanlarına müjde vererek, "Yapacağımız düzenlemeyle nöbet ücretlerine yüzde 50 zam yapacağız. Hekimlerimizin yanında diğer sağlık çalışanlarını da bu nöbet ücretlerinden yararlandıracağız" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık çalışanlarına yönelik şiddete dikkat çekmek amacıyla JW Marriot Otel'de düzenlenen 'Şifa veren ele vefa' programında yaptığı konuşmada, üç ilişkiyi varoluşsal bağlamda gördüğünü belirterek, "Birincisi, anne babayla çocuğun arasındaki ilişki. Çocuğun duyduğu hürmet anne babanın çocuğa duyduğu şefkat varoluşsaldır. ikincisi bizzat, tecrübe ettiğim hoca-talebe ilişkisi o da zihni varoluşum ilişkisi. Hoca-öğrenci ilişkisi hayat boyu, açık bir defter niteliğinde hayatn sonrasında da devam eden ilişkidir. Üçüncüsü ise doktor-hasta ilişkisi, bu ilişki de diğer iki ilişki gibi varoluşsal ilişkidir. Bu ilişki bir kez başladı mı, şifa verenle alan arasındaki ilişki hep devam eder" ifadelerini kullandı.
Doktorluğun özünün şiddet değil, merhamet olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, huzur ve mutluluk içinde yaşamanın taahhüt ettiklerini ve bunun başında sağlık çalışanları ile doktorların geldiğini ifade etti. Sağlık alanında 12 yıl içinde devrim mahiyetinde reformların yapıldığını belirterek, "Yaptığımız her reformu, doktorlarımız, sağlık çalışanlarının üzerine nasıl bir yük getirdiğini de biliyorum ama herkesin birşeyden şikayet etmesi normal karşılanır. Bazı mesleklerde şikayet yoktur aşk vardır, şikayetle üzeri örtülen bir meslek değil" diye konuştu.
Devlet idaresinin insan sevgisine dayandığını anlatan Davutoğlu, devletin nihai saadetinin insanın saadeti ve sağlığına bağlı olduğunu ifade etti. Davutoğlu, "Sare hanımla evlediğmizde başörtüsü sebebiyle okuldan uzaklaştırma almıştı. Yurtdışında başka alanlara yönelir diye, terketmedi. Acaba bırakır diye ümitle bekledim demeyeyim ama, geceyarısı telefon gelmişse birlikte nöbet tuttum o içeride hastayla ben dışarıda kitabımla. Başbakan olduktan sonra da yine aynı aşkla vazifesini yapıyor. Ben de bırak diye talepte bulunmadım. Hiçbir makam bir doktorun hastasını sağlığına kavuşturduğu hissi veremez. Bulunduğumuz ülvi görevlerin makamları dahi veremez" şeklinde konuştu.
Türkiye'deki 78 milyon vatandaşın sağlık çalışanlarının kıymetini bilmesi gerektiğine işaret eden Davutoğlu, doktorlara hürmetsizlik edilmemesi gerektiğini ve saldırma cürretini gösteren kişilerin merhamet yoksulu olduğunu ifade etti.Şiddete uğrayan doktorlar, sağlık çalışanlarının da programda olduğunu belirten Davutoğlu, "Bizim kapsamlı bir şekilde bu konuyla mücadele etme sorumluluğumuz var" dedi.
Doktorlar ve sağlık çalışanlarına şiddet konusuna dikkati çeken Davutoğlu, "Meclis'te Özgürlüklerin Korunması ve İç Güvenlik Paketi'nin içinde de sağlık çalışanlarına yönelik şiddete maruz kalan ve şiddeti gerçekleştiren fail konusunda da 24 saat hemen gözaltı, eğer bu birkaç kişi tarafından gerçekleştirilse 48 saat gözaltı şartı getireceğiz" ifadelerini kullandı.
DAVUTOĞLU, SAĞLIK ÇALIŞANLARINA MÜJDELER VERDİ
"Çalışma şartlarının iyileştirilmesi için geleni yapıyoruz" diyen Davutoğlu, "Tıp Bayramı dolayısıyla sizle bazı güzel haberleri paylaşmak isterim. Evvelsi gece ilgili bakan arkadaşlarla ekonomik koordinasyon sonrasında Sağlık Bakanımızla oturduk, şu aşamada Türkiye'nin imkanlarıyla neler yapılabilir konusunda çalıştık. Birincisi Tıp Bayramı vesilesiyle fedakar sağlık çalışanlarımızın nöbet ücretlerinde önemli bir iyileşmeye gidiyoruz. Yapacağımız düzenlemeyle nöbet ücretlerine yüzde 50 zam yapacağız. Hekimlerimizin yanında diğer sağlık çalışanlarını da bu nöbet ücretlerinden yararlandıracağız" dedi.
"Yapılan düzenleme ile aciller ve diğer eski yerlerde nöbet tutanlara yüzde 75 zam gelmiş oluyor" diyen Davutoğlu, "Arzu eden hekimlerimize sahih döner sermaye üzerindeki döner sermaye gelirlerinin de emeklilik primlerinin kesilmesi imkanını getirilerek emekliliklerinde daha yüksek aylık almalarına fırsat vermiş olacağız. Ülkemizin hekim ihtiyacını biliyorsunuz, hekimsayımızdaki açık ve çalışmak isteyen hekimlerimizden bu yönde talep vardı, talep halinde herhangi bir zorunluluk getirmeden 70 yaşına kadar çalışma fırsatı vereceğiz. Özellikle şiddete maruz kalan hekimlerimizle ilgili, hekimlerimizin meslekleri icabı yapmış oldukları tıbbi işlemler nedeniyle haklarında açılan tazminat davalarında karşılaştıkları yüksek tutarlı maliyet için 2010 yılında mali sorumluluk projesi getirilmiştir. Yapacağımız düzenlemeyle mali sorumluluk sigortasında vaka başına olan riski yüksek branşlarda 600-800 bin TL'ye çıkaracağız. Birçok meslekte söz konusu olan ancak çok önemli meslek gruplarındaki yıpranma payı taleplerinin olduğunu biliyoruz, fiili hizmet zammının, atılacak adımlar konusundaki talimatı verdim" şeklinde konuştu.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 5 bin 400 yöneticinin bir ay önce sağlık hizmeti almış 60 bini aşan eve ziyarete gittiğini belirterek, bunun yaklaşık 40-41 gün içinde olduğunu ifade etti. Müezzinoğlu, "Yarından itibaren 13 Mart itibarıyla, 14 Mart Tıp Bayramı gününü Sağlık Haftası olarak değerlendiriyoruz. Bu haftada şifa bulan gönüller, şifa veren elleri ziyaret edecek. 10 bin hasta ve hasta yakını evini ziyaret edecek" dedi.
Sokakta şiddet, sağlık hizmetlerinde şiddet sıfır nokta olsun. Ama ne yazık ki toplumsal sorunlar nedeniyle ne yazık ki son dönemde bizim yüreğimizi kanatan şiddet olaylarıyla karşılaşıyoruz. Zaman zaman korkuyoruz, zaman zaman da farklı projeler üretiyoruz. Daha caydırıcı noktaya taşımak için önemli adımlar attık, atmaya devam ediyoruz. Bir hekime uzatılan el onlarca hastanın da mağduriyetine sebep oluyor. Şiddete uğrayan meslektaşlarımız da iyi bilsinler ki Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı değil, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı şiddete maruz kalanların manen ve madden yanındadır" dedi.
Editör: TE Bilisim