Abide Kavşağı’nda düzenlenen mitingde Çorumlulara seslenen Kılıçdaroğlu, “Bir yönetim boşluğu var. Her seferinde ‘biz kandırıldık’ diyorlar. Doğu ve güney doğu silah cephaneliğine dönüştürüldü, ‘PKK bizi kandırdı’ diyorlar. Ergenekon operasyonlarda yüzlerce insan cezaevine atıldı, Genel Kurmay Başkanı terör örgütü üyesi sıfatıyla yargılandı, ‘paralel bizi kandırdı’ diyorlar. Suriye kan gölüne döndü ‘Esad bizi kandırdı’ diyorlar” ifadelerini kullandı.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, yaptığı konuşmada şunları dile getirdi:
“Bilindiği gibi 7 Haziran’da bir seçim yaptık. Burada milli irade tecelli etti. Vatandaş koalisyon istedi. Gerginliğin bitmesini istedi. CHP olarak milletin iradesine saygılı olduğumuzu ifade ettik. AKP ile 10 gün süren bir görüşmemiz oldu. Bu görüşmelerin sonunda ‘biz koalisyon istemiyoruz, 3 aylık seçim hükümeti istiyoruz’ dediler. Netice itibariyle hükümeti kuramadılar. Burada anayasa gereği, teamüller gereği 2’inci partiye yetki verilmesi lazımdı. Saray bize bu görevi vermedi. Sandılar ki mağdur edebiyatı yapacağız. Biz mağdur edebiyatı yapmayacağız. Yetkiyi saraydan değil, halktan alacağız. Anayasa ve teamüller çiğnenerek bize görev verilmiyorsa, siz oylarınızı verin ve demokrasinin önünü açın.

“TERÖR NEDEN 7 HAZİRAN’DAN SONRA HORTLADI?”
7 Haziran’a kadar kan ve gözyaşı yoktu. Terör yoktu. Neden 7 Haziran’dan sonra terör ortaya çıktı. ‘400 milletvekili vereceksiniz. Vermezseniz acıyı, kanı, gözyaşını senin önüne getireceğiz. Terörü azdıracağız’ diyerek, millete şantajla boyun eğdirmek istediler. Bu milletin geninde Kuvay-i Milliye ruhu var. Asla sizin şantajınıza boyun eğmez.

“DİĞER PARTİLER BİZİ TAKLİT ETTİ”
7 Haziran’dan önce güzel bir seçim bildirgesi hazırlamıştık. Tamamen dengeleri bozuldu. Biz seçim beyannamemizi açıkladık. Dünyanın lafını ettiler. Devlete 27.5 yılımı verdim. Bütçe nasıl yapılır, vergi nasıl toplanır iyi bilirim. 1 Kasım seçimleri için yeni seçim bildirgesini de kamuoyuna açıkladık. Diğer partiler bizi örnek aldı. Örnek aldıkları için memnunum. Türkiye ve bölgenin sorunlarını en iyi tespit eden parti biziz. Bizim ardımızdan utanmadan, sıkılmadan seçim beyannamelerini açıkladılar ve asgari ücret 1300 lira olacak dediler. Siz ne yaparsanız yapın net 1500 lira vereceğiz. Türkiye’de 800 bin taşeron işçi var. Taşeron işçiliğini kaldıracağız. Çiftçiye mazot 1.80 kuruş olacak. Havuz medyası ‘iktidar olmadan mazota zam yaptılar’ diye manşet attı. Güler misiniz, ağlar mısınız? Dolara zammı siz yaptınız, biz yapmadık. AKP iktidarında dolar yükseldi, faiz yükseldi, borçlar arttı. Vatandaş, CHP iktidarında borç batağından kurtulacak.

“TÜRKİYE’DE YÖNETİM BOŞLUĞU VAR”
Şuan Türkiye’de bir yönetim boşluğu var. Türkiye’nin sorunlarını en iyi bilen CHP’dir. CHP hükümette olsaydı geçen Kurban Bayramı’nda emeklilere birer maaş ikramiye verilecekti. Asgari ücret tespit komisyonu toplanacak ve asgari ücretin 1500 lira olması için çalışma yapılacaktı. Taşeron sorunu çözülecekti.
Dış politikada milli olmamız gerekiyor. Bunların politikası milli değildi. Yanlış bir şey yaptılar. Suriye’ye silah gönderdiler. Kardeşi kardeşe kırdırdılar. Şuan 2.5 milyon Suriyeli Türkiye’de.

“CEPLERİNİ DOLDURMAYI İYİ BİLİYORLAR”
Ülkeyi yönetmeyi bilmiyorlar. Ama bir konuda mahirler; ceplerini doldurmasını iyi biliyorlar. Çiftçinin çok büyük sorunu var. Şeker fabrikalarının hiçbiri CHP iktidarında özelleştirilmeyecek. CHP emeğin partisidir, alın terinin, çalışanın, üretenin partisidir. Tıpkı Ecevit’in geçmişte söylediği gibi ‘ne ezen, ne ezilen; insanca, hakça bir düzen’ için çalışacağız.

“TERÖR SORUNUNU CHP ÇÖZER”
Her gün şehit haberi geliyor. Gittiğim her şehit evinde anneler, eşler ‘ne olursunuz bunu bitirin, benim çocuğum öldü, başka annelerin çocukları ölmesin’ diyor. 13 yıldır bu sorun çözülemedi. Bu sorunu ancak CHP çözer. CHP bu ülkenin kurucu partisidir. CHP birileri gibi avukatlık bürosunda kurulmadı. Kuvay-i milliyeciler tarafından kuruldu.
Gittiğiniz her yerde şunu da açıkça söyleyin; Davutoğlu saray için, Kılıçdaroğlu halk için, işçi için, ezilen için, çiftçi için, memur için, kadınlar için, gençler için çalışır.”







(Taner ŞİMŞEK)
Editör: TE Bilisim