Türk Silahlı Kuvvetlerinde bir grubun darbe girişiminin ardından Çorum Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında FETÖ/PDY üyesi oldukları ve darbe girişimine destek verdikleri iddiasıyla 17 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince 21 Temmuz'da soruşturma kapsamında FETÖ/PDY ile bağlantılı olduğu idida edilen okullarda görev yapan 4'ü kadın 17 kişi gözaltına aldı. Operasyonda şüphelilere ait çok sayıda ev, araç ve iş yerindeki bazı dijital materyallere, bilgisayarlara ve cep telefonlarına el konuldu. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 17’i kişiden 1'i kadın 13 kişi tutuklanırken, 4 kişi adli kontrol kararı ile serbest bırakıldı.

DUA VE SURE SMS'LERİ DELİL SAYILDI
Savcılık soruşturması sırasında gözaltına alınan 13 kişinin cep telefonlarında yapılan incelemede ise, 15 Temmuz gecesi darbe girişimine katılan askerlere destek olmak amacıyla bazı vatandaşlara dua ve sure SMS'leri gönderdikleri ortaya çıktı. Gözaltına alınan 13 kişinin 15 Temmuz gecesi darbe girişiminin başlamasının ardından 'Ahzap Suresi, Enfal Suresi, Nasr Suresi ile Nusret Duası' ve Kuran-ı Kerim'deki bazı başka ayetleri bir çok kişiye toplu mesajla gönderdikleri belirlendi. Bunun üzerine Savcılık, İl Müftülüğü'nden gönderilen sure ve ayetler ile duaların ne anlama geldiğini sordu. İl Müftülüğü tarafından din görevlilerinden oluşan komisyon kurularak mesajlarda gönderilen 20 ayet ve surenin meali çıkarılıp savcılığa bildirerek bu sure ve ayetlerin savaş ve fetihlerde galip gelmek için Müslümanlar tarafından okunduğunu belirtti. Cumhuriyet Savcılığı, sure ve ayetlerin yer aldığı telefon mesajlarını delil olarak saydı.

'YAKALANIRLAR VE YAMAN BİR ŞEKİLDE ÖLDÜRÜLÜRLER'
Öte yandan gönderilen mesajlarda yer alan ayetlerden Ahzap Suresi 60 ve 61'inci ayette ise şu ifadeler yer alıyor: "Andolsun, eğer münafıklar, kalplerinde bir hastalık bulunanlar ve Medine’de kötü haberler yayıp ortalığı karıştıranlar vazgeçmezlerse, elbette seni onların üzerine gitmeye teşvik edeceğiz. Onlar da, orada lanete uğramış kimseler olarak seninle pek az süre komşu kalacaklardır. Nerede bulunurlarsa, yakalanırlar ve yaman bir şekilde öldürülürler."
Enfal Suresi 74'üncü ayette ise şu ifadeler yer alıyor:
"İnanıp hicret eden, Allah yolunda savaşanlar ve muhacirleri barındırıp onlara yardım edenler, işte onlar gerçekten inanmış olanlardır. Onlara mağfiret ve cömertçe verilmiş rızıklar vardır."
Nasr Suresi 1, 2 ve 3'üncü ayette yer alan ifadeler şöyle:
"Allah'ın yardımı ve fetih geldiğinde ve insanların bölük bölük Allah'ın dinine girdiğini gördüğünde, Rabbine hamd ederek tespihte bulun ve O'ndan bağışlama dile. Çünkü O, tövbeleri çok kabul edendir."
Ayrıca darbe soruşturması kapsamında Çorum'da bugüne kadar 42 kişinin tutuklandığı, 12 kişinin Adli kontrol çerçevesinde serbest bırakıldığı, 57 kişinin gözaltında olduğu ve işlemlerinin sürdüğü, haklarında gözaltı kararı verilen 9 kişinin ise halen arandığı belirtildi.
(Yusuf ÇINAR)
Editör: TE Bilisim