15 Temmuz darbe girişimi sırasında gelişmeleri öğrenmek amacıyla Jandarma Genel Komutanlığı'na giden EGM Terörle Mücadele Daire Başkanı Turgut Aslan'ın koruması ile birlikte rehin alındığı saatlerin görüntüleri ortaya çıktı.
YOĞUN BAKIMDA
Görüntülere göre, Turgut Aslan, komutanlıkta görüşmeye alındığı odadan elleri ve gözleri bağlı olduğu halde bina içinde başka bir odaya götürüldü. Aslan, daha sonra sabah saatlerinde binaya operasyon yapan Emniyet Özel Harekât timlerince başından vurulmuş halde bulundu. Aslan, halen yoğum bakımda yaşam mücadelesi verirken, başından vurulan koruması ise yaşamını yitirdi.
BİNAYA ALMADILAR
Darbe girişimi sırasında Jandarma Genel Komutanlığı'nde rehin alınan EGM Terörle Mücadele Dairesi Başkanı Aslan'ın görüntüleri ortaya çıktı. Aslan, 15 Temmuz gecesi Ankara semalarında F-16'ların uçması sonrasında TSK içinde bir hareketlilik olup olmadığını öğrenmek için Jandarma Genel Komutanlığı'nın Beştepe'deki karargâhına gitti.
BÜYÜK TOPLANTI SALONUNA ALINDI
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne çok yakın alanda konuşlu bulunan karargâh binasının girişine geldiği sırada daha önceden tanıdığı albay rütbesindeki arkadaşıyla görüşmek istediğini belirten Aslan, önce karargâh binasına alınmadı. Ancak kendisini tanıtmasının ardından karargâh merkezini ele geçiren darbeci askeri yöneticilerin talimatıyla kontrollü biçimde karargâha girebildi. Aslan, binaya hakim olan darbecilerin denetimindeki büyük toplantı salonuna alındı.
TANIDIĞINI BEKLERKEN GÖZALTINA ALDILAR
Jandarma karargâh binasının el konulan kamera kayıtlarının incelenmesiyle elde edilen görüntülerde Aslan, korumasıyla birlikte karargâh binasındaki toplantı salonuna alınırken görülüyor. Bu sırada, salon kapısında otomatik silahla güvenlik önlemi alan bir jandarma görevlisi görülüyor. Aslan gelişmelerle ilgili bilgi almak için tanıdığı albayı beklerken daha sonra rehin alınıyor.
“ÖKTEM VURDU” İDDİASI
Kamera kayıtlarına göre Turgut Aslan, ilerleyen saatlerde darbe yanlısı jandarmaların verdiği talimat sonrasında gözleri ve elleri arkadan bağlı biçimde rehin tutulduğu salondan çıkartılarak karargâh binasının alt katlarındaki başka bir bölüme götürülüyor. Aslan'ın yanında silahlı bir jandarma albayı ile silahlı bir jandarmanın bulunduğu kayıtlara yansıyor. Yapılan araştırmalarda Aslan ve korumasının rehin alınması talimatını Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi'nin özel kalem müdür Albay Erkan Öktem tarafından verilip uygulandığı anlaşıldı. Albay Öktem darbe girişiminin yanı sıra Aslan'ın ağır yaralanması ve korumasının başına ateş edilerek şehit edilmesi olayına karıştığı gerekçesiyle tutuklandı.
(Milliyet)
Editör: TE Bilisim