Hitit Üniversitesi Çorum Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden yapılan açıklamada; sağlıklı kişilerde ayak bileği basıncının kol kan basıncından yüksek olduğu şayet ayak damar basıncı kola göre düşük olursa bacak damarlarının herhangi bir seviyesindeki daralma veya tıkanıklığına işaret ettiği belirtildi. Ayak/kol Tansiyon oranının 0,9 değerinden düşük olması durumunda yüksek ihtimalle eğer bu değer 0,5 gibi bir değerse kesin denebilecek doğrulukta ciddi bacak damar tıkanıklığına işaret ettiğinin anlatıldığı açıklamada, Ankle-Brakial İndeks (ABİ)’nin periferik arter bozukluklarının erken teşhisinde ve takibinde hızlı, güvenilir bir yöntem olduğu, bacak atardamarlarında daralmalar neticesinde Ayak Bileğinin-Kol Basınç İndeksinin düştüğü vurgulandı.

Bu ölçümlerin özel cihazlarla deneyimli sağlık çalışanıyla yapıldığında doğruluğu ve hassasiyetinin daha da yüksek olduğunun anlatıldığı açıklamada, şöyle denildi: “Bu cihazla 5 dakika gibi kısa bir süre kişide bacak damar tıkanıklığı % 95 doğruluk oranıyla tespit edilebilmektedir.

Neden bizim için bacak damar tıkanıklığı önemli. Damar tıkanıklığı süreci bir bütün. Ayak damarında tıkanıklık olanlarda kalp damarında veya şah damarında tıkanıklık olma olasılığı çok yükselmekte bu da kalp krizi veya felç riski yüksek anlamın gelmekte.

Biz böylece kişide sadece damar tıkanıklığının tespit etmiyoruz kalp kriz veya felç riskinin de yüksek olduğunu gözlemleyebiliyoruz .

Bacaklardaki atardamar yetmezliklerinin erken tanısı açısından Ankle Brachial Index ( ABI ) ölçümü önerilmektedir. Bacak ağrılarının ayrıcı tanısı, atardamar yetmezliklerin erken teşhisi ve ciddi komplikasyonların önlenebilmesi için risk gurubunda olan her hastada tarama önerilmektedir. Ayak Bileği - Kol Basınç İndeksi ( ABI ) ölçümü bilgisayarlı ortamda 5 dk içerisinde yapılabilmektedir. Bu şekilde hızlı ve güvenilir bir tarama yapılabilmektedir. ABI değeri < 0,9 olduğu durumlarda ileri tetkikler gerekli olmaktadır.

Bacaklarda atardamar yetmezliği özellikle 50 yaş üzeri, yüksek tansiyon, obezite, diyabet ve sigara içimi etkisiyle ortaya çıkan önemli bir sağlık sorunudur.

Bacaklarda atardamar (arter) darlığı durumunda genellikle egzersiz esnasında ağrı ortaya çıkmaktadır. Ancak hastaların çoğunda herhangi bir şikayet olmayabilir. Zamanla baldırda veya kalçada yürümeyi engelleyen ve durup dinlenmeyi gerektiren bacak ağrıları şikayeti ile hastalarımız kliniğimiz gelmekte. Fakat daha da ileri evrelerde alt kesimlerde dokularda oksijensizlik ( kangren ) ve buna bağlı ayakta yaralar meydana gelebilmekte. Bu durumu bacakların kesilmesini gerektirebilen ve bu hastalardaki sakatlığın önemli nedenlerindir” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim