Destek Terapi Bireysel Danışmanlık Merkezi sahibi Uzman Psikolog Atifet Karakaş tarafından uygulanan grup terapisinde öğrencilere sınav kaygısı ile başa çıkma yolları öğretildi. TEOG öncesi öğrencilere “gerçekçi olmayan düşünce alışkanlıklarından sıyrılma, nefes alma ve gevşeme egzersizleri ile kaygıyı bastırma değil onu kabul etme ve tanımayı” içeren terapiyi uygulayan Uzman Psikolog Karakaş, sınav kaygısının başarının düşmesinin en büyük nedenlerinden biri olduğunu hatırlattı.
Öğrencilerin sınav öncesinde çalışma alışkanlıklarını ve sınava ilişkin tutumlarını gözden geçirerek yeni bir zihinsel yapılanma yaratmaya çalışmasının gerektiğini söyleyen Karakaş, “Zamanı iyi kullanılmalıdır. Beslenme ve uykuya dikkat edilmelidir. Sınava yönelik çalışmaları son güne/geceye bırakmamak önemlidir. Uygun yöntemlerle kaygının azaltılmasını sağlamak gerekir. Sınav esnasında ise olumsuz otomatik düşüncelere karşı alternatif açıklamalar getirme, kontrolün kendisinde olduğunu hatırlatma, yanıtlayabileceği sorulardan başlama, kaygıyı azaltmaya yönelik teknikler kullanmak (hızlı gevşeme, dikkat artırma teknikleri, kontrollü nefes alıştırması) gerekir” dedi.
Atifet Karataş ailelerinin de sınava ilişkin konuşmalarında özenli davranarak gerçekçi olmaları gerektiğini dile getirerek TEOG’a katılacak tüm öğrencilere başarı dileklerini iletti.
(Volkan SINAYUÇ)
Editör: TE Bilisim