Türk Ocakları tarafından düzenlenen konferans serisine “Bu Dünyadan Cengiz Dağcı Geçti” ile devam edildi. Çorum Belediyesi Turgut Özal İş Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa konuşmacı olarak ise İstanbul Kültür Üniversitesi’nden Prof. Dr. İsa Kocakaplan katıldı. Türk Ocakları Şube Başkanı Prof. Dr. İrfan Çağlar, Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi ve Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Selim Aydın, Çorum Ülkü Ocakları Başkanı Orhan Tosik, Ülkü Ocakları eski Başkanı Muhammed Yavuz Ünlü, eski MHP İl Başkanı Fahri Azkur, MHP, Ülkü Ocakları ve Kamu-Sen yöneticileri ile Türk Ocakları üyelerinin katılımı ile düzenlenen konferans saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Konferansın açılışında konuşan Prof. Dr. Çağlar, gençliklerinde Cengiz Dağcı’nın kitaplarını başucu kitabı olarak yanlarında taşıdıklarını vurguladı. Çağlar; “Cengiz Dağcı romanları ile Türk Milliyetçilerinin gönlünde Turan ateşinin harlanmasına katkı sağladı. Ruhu şad mekanı cennet olsun” dedi.

Cengiz Dağcı'nın II. Dünya Savaşı’nda özellikle Sovyetler Birliği’ndeki Türklerin yaşadığı drama ve trajediye bire bir tanıklık ettiğini, yazdığı eserlerle Türk milletine Ruslar tarafından yapılan sürgün ve katliamları dünyaya duyurduğunu söyleyen Kocakaplan, Dağcı’nın ayrıca Almanların yaptığı zulümleri de eserlerinde yazdığını vurguladı.

Dağcı'nın eserlerinde engin bir vatan, din ve derin bir insan sevgisi olduğunu anlatan Kocakaplan: “Dağcı, herkesin katlanamayacağı bir hayatı yaşamıştır. Kırım'ı 20. yüzyılda Demirperde'den çıkaran insandır. O bu eserleri yazmasaydı ne Kırım'dan haberdar olacaktık ne de Kırım'da uygulanan Kolhoz sisteminden. Dağcı tüm eserlerini Kırım ve Türkiye Türkçesi ile yazmıştır. Eğer eserlerini Cengiz Aytmatov gibi Rusça olarak yazsaydı bugün tüm dünyada tanınır hale gelebilirdi. Dağcı’nın Türk dünyasına verebileceği en büyük miras babasının ona öğütleridir. Babası “Türk dünyasının en büyük problemi Türk dünyasının bir milletin dalları olduğunun şuuruna erişemememizdir. Deniz parçalanmaz, birleşirsek büyük oluruz” sözleri kıyamete kadar geçerlidir. Cengiz Dağcı sadece Kırım Türklerinin değil tüm Orta Asya milletlerinin yaşadığı sorunları da eserlerinde yansıtmıştır. Cengiz Dağcı yaşadığı acılarla bilgi adam haline gelmiş, İngiltere’ye gittikten sonra ise 25 eser yayınlamıştır” dedi.

Prof. Dr. Kocakaplan, Cengiz Dağcı’nın romanlarında Kırım’ı hiç görmeyen insanların anlayabileceği şekilde canlı anlattığını ve tüm Türk gençliğinin onun romanlarını okuması gerektiğini de belirttiği konferansında “Dağcı milli hafızamızdır” diyerek sözlerini tamamladı.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim