Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Atina ziyareti sırasında dile getirdiği “Lozan Antlaşması’nın güncellenmesi gerekir” sözleriyle ilgili olarak, “Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden hiç kimse, kuruluş antlaşmamızı tartışmaya açamaz” değerlendirmesini yaptı.

Prof.Feyzioğlu’nun konuya ilişkin açıklaması şöyle:

“Lozan iki taraflı değil, çok taraflı bir antlaşmadır. Sayın Cumhurbaşkanı’nın Yunanistan ziyareti sırasında dile getirdiği husus bu antlaşmanın yeniden müzakere edilerek tadil edilmesi olsa gerektir. Bunun için bu antlaşmada imzası olan tüm devletlerin müzakereye katılması gerekir.

Bu, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş temelini müzakereye açmak anlamına gelir.

Lozan Antlaşması kalemle imzalanmış, ama Milli Mücadelede dökülen kanlarla ve Türk Milleti’nin destansı fedakârlıklarıyla yazılmıştır.

Cumhurbaşkanı veya bir başkası, Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden hiç kimse kuruluş anlaşmamızı tartışmaya açamaz. Çünkü bu tartışmanın sonu kaçınılmaz olarak Sevr Antlaşması’nın tarihin çöplüğünden çıkarılıp masanın üstüne konması anlamına gelir.

Zaten Büyük Ortadoğu Projesi ve bunun Türkiye’deki pazarlama şekli olan, gerçeklerden kopuk, tarihi olaylarla ilgisi olmayan sözde ve yeni Osmanlıcılık, buna bağlı olarak güney sınırlarımızda oluşturulmak istenen yeni devletlere dair senaryo ve projeler tam da bu tartışmayı arzu etmektedir.

Tarihi bilmeyebilirsiniz. Ancak sorumlu pozisyonda iseniz tarihi gerçekleri öğrenmeden sorumsuzca açıklamalar yapamazsınız.”

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim