Bugün gelinen noktada Cumhuriyet’in kadının hakları ve statüsü konusundaki kazanımlarının geriye götürülmek istendiğini belirten Çiftçi, Türk kadınının birçok batılı çağdaşlarından bile önce seçme ve seçilme hakkı kazanmışken, bugün Meclis’teki kadın vekil oranıyla dünya ülkeleri arasında ilk 100’de bile yer alamadığını kaydetti.

Genel Sağlık İş Sendikası Çorum İl Temsilcisi Yalçın Çiftçi, açıklamasına şu şekilde devam etti:

“Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin (UN Women) Parlamentolar Arası Birlik (PAB) örgütüyle ortak hazırladığı 2017 Siyasette Kadın Raporu’na göre Türkiye Meclis’te yüzde 14,9’luk kadın vekil oranıyla 186 ülke arasında 132. sırada yer alıyordu. 24 Haziran seçimleriyle bu oran %17,48’e yükselmiş olsa da kadın ve erkeğin eşit temsili açısından ciddi bir oran yakalamamıştır. 24 Haziran sonrası vekil sayısı 600’e çıkarken kadın vekil sayısı da 104 olmuştur.

Mevcut siyasi iktidar, laik, çağdaş ve eşitlikçi bir anlayışla hazırlanan yasaları hayata geçirmek bir yana Cumhuriyet kazanımlarını silmek istemektedir. “Esnek çalışma” “evden çalışma” gibi kadını çalışma hayatından uzaklaştıracak çalışma şekilleri yaratılmaya çalışılmaktadır. “Yarı zamanlı” ve “esnek çalışma” biçiminde kadın, sosyal güvenlik primleri tam olarak yatmayacağı için prim gün sayısını dolduramayacak, dolayısıyla da emekli olamayacaktır. “Kadınları yaşlılık dönemlerinde de erkeklere muhtaç bırakma” anlayışının bir eseri olan bu durumu kabul etmek mümkün değildir.

Çağdışı zihniyet, siyasi iklimin de etkisi ile cesaret bulmakta, bir dekan bilim üretmek amacıyla oturduğu koltuktan “yerel seçimlerde kadın adaylara oy vermeyeceğim” şeklinde açıklamalar yapabilmektedir. Kadınları eve kapatıp ekonomik hayattan uzaklaştırmayı hedefleyen zihniyet, kendi köhnemişliği içinde yok olmaya mahkûmdur.

Ulusumuzun refahı ve mutluluğu için kadınların güçlendirilmesi, çalışma hayatına etkin katılımı, eğitim, sağlık, siyaset gibi tüm alanlarda fırsat eşitliğinin sağlanması gerekmektedir. Cumhuriyete ve kazanımlarına sahip çıkmak için tüm kadınları birlikte mücadeleye çağırıyoruz.

Genel Sağlık-İş olarak Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 84. yıl dönümünü kutluyor, yaşamın her alanında kadını yücelten ebedi önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı ve minnetle anıyoruz.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim