Vali Kılıç, Cumhuriyet kazanımlarına vurgu yaptığı konuşmasında, Türk milletinin 1. Dünya Savaşı’ndan sonra küllerinden âdeta yeniden doğduğunu dile getirdi. Vali Kılıç, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Baş eğdirilme, diz çöktürülme tehlikesiyle karşı karşıya kalan bir milletin verdiği ulusal bağımsızlık savaşı ve o savaşın peşinde dünyaya ilan edilen manifestonun bir yıldönümünde tekrar beraberiz. 95 yıl oldu Cumhuriyet ilan edileli. Cumhuriyet, gönül derinliklerimizin parlayan ışığıdır. Cumhuriyet fikir dünyamızın idolüdür. Cumhuriyet, faziletlerin bileşkesidir. Cumhuriyet, insan haklarının ve demokrasinin yan yana geldiği bir rejim biçimidir.

Biz Gazi Mustafa Kemal’in önderliğinde verilen büyük bir mücadeleyle tekrar devletimizi kurduk. Devletimizi dünyaya 29 Ekim’de Cumhuriyet olarak ilan ettik. Avrupa’nın yarısı meşrutiyetle yönetilirken biz en ileri yönetim biçiminin ilanını bundan 95 yıl önce dünyaya duyurduk. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ilelebet payidar olacaktır dedik. Cumhuriyet’i kuran irade, Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşları, o mücadeleyi verenler bize bir emanet bıraktılar. Dediler ki, ‘Biz istiklali temin ettik, siz muasır medeniyete ulaşın’ dediler. Gençler, bundan iki önceki neslin kanları pahasına, aç ve açıktaki mücadelenin pahasına bize hediye ettikleri Cumhuriyet’i muasır medeniyetin üzerine çıkartarak taçlandırmamız lazım. Bu görevi aldık, bu görevi hep beraber zirveye taşımamız lazım.”

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim