Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa değişiklik teklifini onayladı. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden konuya ilişkin yapılan açıklama şöyle: “Sayın Cumhurbaşkanımız, 6771 sayılı ‘Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’u, Anayasanın 175’inci maddesinin dördüncü fıkrası gereğince halkoyuna sunulmak üzere yayımlanması için Başbakanlığa göndermişlerdir.”

Öte yandan Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven da referandum kararı ile ilgili açıklama için kararın Resmi Gazete'de yayınlanmasını beklediklerini söyledi.

YSK Başkanı Güven, referandum kararının Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanması ile ilgili soru üzerine “Henüz Resmi Gazete'de yayınlanmadı. Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra soruları cevaplarız” dedi.

Hükümetten yapılan açıklamaya göre ise referandum muhtemelen 16 Nisan'da yapılacak.

“Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini” içeren 6771 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun bilindiği gibi TBMM Genel Kurulu’nda 339 oyla kabul edilmişti.

Kanun değişikliğine göre seçilme yaşı 18’e inerken, milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkacak. TBMM ve cumhurbaşkanı seçimleri 5 yılda bir aynı gün yapılacak. Cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiği kesilmeyecek. Cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları, en son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde 5'ini alan partiler ile en az 100 bin seçmen aday gösterebilecek. Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tam sayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek.

Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, cumhurbaşkanı tarafından atanacak ve görevden alınacak. Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri ve yetkileri ile teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenecek. TBMM'nin bir sonraki seçimi ve cumhurbaşkanı seçimi, 3 Kasım 2019'da birlikte yapılacak. Anayasa Mahkemesinin üye sayısı 17'den, 15'e düşürülecek.

(İHA)

Editör: TE Bilisim