Çorum Aile Hekimleri Derneği Başkanı Mesut Yetkin, Sağlık Bakanlığı’nın aile hekimlerine yönelik Cumartesi günleri “nöbet” adı altında dayatmada bulunduğunu belirterek, bu nöbet sistemine uymayacaklarını söyledi.
Mesut Yetkin konuyla ilgili yaptığı yazılı basın açıklamasında, Sağlık Bakanlığı’nın birinci basamak koruyucu hekimlik hizmeti sunan çalışanlarını gözden çıkardığını iddia ederek, “Birinci basamak aile hekimliği çalışanları günlerdir seslerini duyurabilmek için her türlü yolu deniyorlar. Ama Sağlık Bakanlığı kulaklarını tıkamış duymuyor, duymak istemiyor. Sivil toplum kuruluşlarının görüşlerine değer vermiyor, dikkate almıyor. Buna karşın her platformda sivil toplum kuruluşlarıyla görüşüyoruz diyerek asılsız söylemlerde bulunuyor, halkımız da sağlık çalışanlarımız da kandırılıyor.” diye konuştu.
Mesut Yetkin açıklamasında şu görüşleri dile getirdi:
“Sağlık Bakanlığı ASM ve TSM sağlık çalışanlarına dünyada eşi benzeri görülmemiş bir dayatmada bulunuyor. Yüzyıllardır ağır bedeller ödenerek kazanılan günde 8 saat, haftada 40 saat çalışma hakkı yok sayılıyor, dinlenme hakkı gasp ediliyor. Gelişmiş ülkelerde çalışma saatleri 7,5 saate indirgenmeye çalışılırken Bakanlığın 8 saatin üzerinde çalışma saatleri oluşturma çabası anlaşılır değil. Şimdilik sadece Cumartesi günleri ‘nöbet’ adı altında çalışma dayatılıyor. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun, eylemler öncesi ‘eylemlere yeterli katılımın olmayacağı’ iddiasıyla, hak arayışlarını başlamadan söndürme çabasına rağmen bu dayatmaya karşı duran, sağlık çalışanları çeşitli zamanlarda alanlara çıkmış ve iş bırakmıştır. Sağlık Bakanımız fena yanılmıştır, önce 12 Aralık’taki iş bırakma eylemine katılım oranı tüm yurtta yüzde 90’ların üzerine çıkmış, ardından Ankara’da yapılan kitlesel gösteriler ülke gündemini belirlemiştir. Hakları için mücadele eden sağlık çalışanlarını bu görkemli direnişleri için kutluyor, çalışanlara destek olan ve geleceğin sağlıklı nesillerinin yetiştirilmesine sahip çıkan halkımıza ayrıca teşekkürlerimizi bildiriyoruz. Cumartesi günleri fazla çalışma dayatmasında bulunan Sağlık Bakanlığı’na, asli görevi olan ‘koruyucu sağlık hizmetlerini’ hatırlatmak, çalışanlarının tüm dünyada kabul gören haftada 40 saat çalışma hakkı ve dinlenme hakkına saygı göstermeye çağırmak amacıyla 3 Ocak tarihinden itibaren, her Cumartesi günü ASM ve TSM’lerde yazılan nöbetlere gidilmeyerek iş bırakılacağını kamuoyuna saygıyla duyururuz.” (Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim