Anadolu’nun en eski uygarlıklarından olan Hitit Medeniyetine ev sahipliği yapan Çorum’da, turizm payının arttırılması için çalışma başlatıldı. Vali Necmeddin Kılıç’ın girişimleriyle kente gelen turist sayısının artırılması amacıyla alt yapı ve tanıtım çalışmalarına ağırlık verildi.

Çorum’un dünya medeniyetlerine ev sahipliği yaptığını ifade eden Vali Kılıç, Hitit ve Hatti Medeniyetlerinin Çorum sınırlarında imparatorluklarının yönettiğini söyledi. Turizm anlamında bu kazanımları değerlendirmek istediklerini anlatan Kılıç, “Valiliğimizin de destekleriyle Alacahöyük, Hattuşa, Şapinuva'da arkeolojik kazı çalışmaları devam ediyor. Dünyanın ilk barajı olarak kabul edilen ve kurulduğu günden beri işlevine devam eden tek baraj olan Alacahöyük'teki Hitit Barajı'nda yürütülen arkeopark-rekreasyon alanında yapılacak tesislerin inşasında sona gelindi. İnşallah bu çalışmalar tamamlanınca Çorum’da 500 bin turisti ağırlamak istiyoruz” dedi.

Kılıç, Türkiye ile Kore Cumhuriyeti arasında diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 60. yıldönümü vesilesiyle 2017'nin karşılıklı olarak 'Türkiye-Kore Kültür Yılı' ilan edildiğini söyleyerek, gelecek ay Kore'den Çorum'a turistlerin getirilmesi için çalışma yaptıklarını bildirdi.

Hititlerin önemli kentleri Hattuşa ve Alacahöyük ören yerlerinin yanı sıra müzeleri, tarihi evleri ve yaylalara ev sahipliği yapan Çorum, doğal, tarihi ve kültürel güzellikleriyle Türkiye'nin önemli turizm merkezleri arasında yer alıyor.

"Tarihi Milli Park" olarak ilan edilen Boğazkale ilçesindeki Hititlerin başkenti Hattuşa’daki surlar, açık hava tapınakları, Aslanlı Kapı ile Anadolu'nun bilinen ilk barajlarından Hitit Barajı, kral ve prens mezarları, Aslanlı Kapı sfenksi, ziyarete açık arkeolojik kazı alanına ev sahipliği yapan Alacahöyük, kentte en çok ziyaretçi çeken mekanların başında geliyor.

(Yusuf ÇINAR)

Editör: TE Bilisim