Konuya ilişkin görüşlerini aldığımız Milletvekili Uslu, Çorum turizminin canlanabilmesi için tarihi zenginliklerinin iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, bu konudaki tezlerini dört maddede topladığını anlattı.

Salim Uslu, öncelikle kazıların millileştirilmesini öneriyor; “Geçmişte Hitit Üniversitemiz yoktu, kazıları yabancılara vermek gerekiyordu. Ama bugün, yurtdışına tarihi eser kaçırılmasını önlemek için kazıların kendi arkeologlarımızca yapılması şart” diyor.

Tarihi eserlerin doğduğu topraklarda sergilenmesi gerektiğini, bu konuda UNESCO’nun da hükümetler arası bir komite oluşturduğunu vurgulayan Uslu, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde 32 bin Hitit eseri bulunduğuna işaret ederek, bunların yerinin Çorum olduğunu söylüyor.

Ankara’daki anıtın tarihi özelliğinin olmadığını, ancak Hitit’in sembolü olduğu için Çorum’a yakışacağını anlatan Salim Uslu, Boğazkale’nin adının “Hattuşa”, Ortaköy’ün adının da “Şapinuva” olarak değiştirilmesi yönünde çabalarının devam ettiğini belirtiyor ve “Ankara’daki, Çorum’daki sivil toplum kuruluşları, bana göre bugün için var olmalılar. Başlattığımız bu mücadelede, Çorum’u seven herkesi yanımızda görmek istiyoruz” ifadesini kullanıyor.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim