Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Vali Yardımcısı Azmi Yeşil, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Fatih Üstündağ, Emniyet Müdürü Murat Kolcu, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, Hitit Üniversitesi öğretim elemanları ve kamu kurum ve kuruluşlarının il müdürlerinin tamamının katıldığı toplantıda Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Planlama Birim Başkanı İbrahim Ethem Şahin, Çorum ile ilgili yaptıkları araştırmaların sonuçları hakkında bilgi verdi.

Çorum ile ilgili yaptıkları araştırmalar sonucunda ekonomiden nüfus dağılımına kadar her türlü bilgiyi katılımcılara aktaran Şahin, konuşmasında şu bilgileri verdi:

“Çorum, yüzölçümü olarak %2’sine tekâmül ediyor. 525 bin insanımız burada ikamet ediyor ve bu da Türkiye’nin binde altısına denk geliyor. Gayrisafi yurt içi hasıladan aldığımız paydan bakarsak ortalardayız. Türkiye’nin ekonomik değerinin binde beşini de Çorum üretiyor. Çorum’un %73’ü kent merkezlerinde yaşıyor.

Çorum’da 8194 tane iş yeri var. 111 bin civarında da çalışan insanımız var. Nüfusun %19’u çalışıyor. İşsizlik Çorum’da %5,9. Bu da işsizlik sorununun olmadığı görülüyor. Çorum’da öne çıkan sektörler, makine, tarım, hayvancılık ve gıda sanayi, kimya ürünleri ve turizm öne çıkıyor.

Çorum’un ihracatı 338 milyon TL olarak görülüyor. Bu Türkiye’nin toplam ihracatının binde ikisine tekâmül ediyor. Aldığımızdan daha çok satan bir şehir burası. 112 tane ihracatçı firmamız bulunuyor.”

Şahin’in sunumunun ardından Vali Necmeddin Kılıç ve Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, birer konuşma yaparak Çorum İl Strateji Gelişim Eylem Planı’nın önemine dikkat çektiler.

Konuşmaların ardından çalıştaya geçildi.

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim