Her ne kadar ekonomide yaşanan daralma “kriz” olarak nitelenmese de, “her kriz bir fırsattır” kuralı da geçerliliğini koruyor. Dolayısıyla, bu noktadan çok daha güçlü olarak çıkmak mümkün. Esnafından, sanayici ve işadamına, çiftçisinden emeklisine, işçisine ve sokaktaki vatandaşına kadar herkesin umudu ve beklentisi de, el birliği ile bu çıkışın gerçekleştirilmesi.

Vali Necmeddin Kılıç, Çorum’un geleceğine ilişkin tasavvurlarını, devlet imkânlarının sanayileşme ve ekonomik büyüme adına kullanılmasına yönelik düşüncelerini, sanayici ve işadamlarıyla küçük gruplar halinde yaptığı toplantılarla paylaşmaya çalışıyor. Bu toplantılardan ikincisi, dün, Ahlatcı Altın Rafinerisi’nde yapıldı.

Vali Kılıç, toplantıyı açarken yaptığı konuşmada, Türkiye’nin ve bu arada Çorum’un, yatırım için büyük bir fırsat dönemini yaşadığını belirterek, devletin, ithalatı azaltmaya, ithal edilen her türlü malın, özellikle de sanayi ara mallarının yurt içinde üretimini sağlamaya yönelik büyük destekleri uygulamaya hazırlandığını söyledi.

Sanayi Bakanlığı’nın bu konudaki hazırlıklarına dikkat çeken Vali Kılıç, ithal ikamesi ve ihracat için en ileri teknolojinin öngörüldüğünü de belirterek, Eximbank’ın imkânlarından yararlanılması gerektiğini söyledi.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal, Çorum’un bir “marka” oluşturmasının önemine işaret ederken, ÇOSİAD Başkanı Hayri Şamlı da, yatırımcıya her türlü kolaylığın sağlanması gerektiğini ifade etti.

Toplantıya ev sahipliği yapan Ahlatcı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatcı ise, Vali Necmeddin Kılıç’ın Çorum için çabalarını şükranla karşıladığını belirterek, “Hiçbir ilde böyle bir çalışma yok” dedi.

Organize Sanayi Bölgesi’nin yatırımcıya bedelsiz arsa vermesinin önemini vurgulayan ve Sanayi Bakanlığınca bu doğrultuda yapılan hazırlıkları hatırlatan Ahlatcı, Çinlilerle ortak hayata geçirmeyi planladığı 500 milyon dolarlık yatırımın bin kişilik istihdam sağlayacağını söyledi.

Ahmet Ahlatcı, “Volkswagen’in yatırımını Çorum’a getirmek üzere girişimde bulunmaya çalışmıştım, ama bu yatırım Macaristan’a kaçtı. Şimdi, Skoda’nın otomobil fabrikasını Çorum’a getirme fırsatı önümüzde duruyor. Siyasilerimizin, hükümetimizin de desteğiyle bunu başarabilirsek, müthiş bir yan sanayi oluşacak ve Çorum’un kaderi değişecektir” diye konuştu.

Bu toplantı ile ilgili notlarımı yazmaya devam edeceğim.

(Mehmet YOLYAPAR)

Editör: TE Bilisim