Ceceli, OAİB’in 8 birlik tarafından oluşturulduğunu, bunların arasında en büyüğünün Makine İmalatçıları Birliği olduğunu ve bu birlik içerisinde Çorumlu firmaların sayısının da bir hayli fazla olduğunu söyledi.

2017 yılında OAİB üyesi firmalar tarafından 12 milyar dolar ihracat gerçekleştirildiğini, 2018’in ilk 7 ayında ise bu rakamın 8 milyar doları bulduğunu belirten Ceceli, Çorum’un gelişiminde ihracatçı firmaların payının büyük olduğunu dile getirdi. Çorum’du ihracatçı firma sayısının az olmadığını ancak dağılıma bakıldığında tipik bir Anadolu şehri olma özelliği gösterdiğini kaydeden Ceceli, “113 ihracatçı firmanın yüzde 76’sının ihracattan aldığı pay yüzde 5 civarında. Küçük küçük ihracat yapılıyor. Bu da firma başına 50-60 bin dolar anlamına geliyor. Çorum’un potansiyeli var. İhracat yapmak isteyen müteşebbis bir ruh var” şeklinde konuştu.

Çorum’daki ihracat rakamlarının Türkiye’nin üzerinde olduğunu vurgulayan Şerafettin Ceceli, “Türkiye’nin ihracat artışı yüzde 12 iken, bu rakam Çorum’da yüzde 18. Bunun içerisinde kuyumculuk ve altın işlemeyle ilgili yapılan ihracat rakamları yok. Bunu da eklediğimizde yüzde 175’e çıkıyor ki bu çok büyük bir potansiyel” ifadelerini kullandı. (Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim