Ekonomik rant kaygılarıyla yapılandırılan bu proje ile yüksek miktarda gelir elde edeceğini savunan Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’nün geçtiğimiz günlerde yaptığı basın toplantısında söylediği sözlerle Çorum halkının geleceğini hiçe saydığını ifade eden Öztürk, Çorum’un geleceği adına başlattıkları hukuki mücadelenin artarak devam edeceği mesajını verdi.
Mehmet Öztürk açıklamasında şöyle dedi:
“Çorum Belediyesi tarafından 12 Ağustos 2015 tarihinde stadyum ve çevresindeki spor tesissilerinin kaldırılmasına yönelik yapılan ihale sonucunda Çorum halkının Çorum Belediyesi tarafından 12 Ağustos 2015 tarihinde stadyum ve çevresindeki spor tesissilerinin kaldırılmasına yönelik yapılan ihale sonucunda Çorum halkının geleceği adeta karanlığa gömüldü. Çağdaş ülkelerde gördüğümüz kadarıyla bu tür yüksek ve geniş yapıların toplumun ve şehrin geleceği düşünülerek şehir dışına yapıldığı bilinen bir gerçektir. Bursa ilimizde olduğu gibi ülkemizde son yıllarda çeşitli illerde hayata geçirilen bu tür projelerin şehrin gelişimine çok zarar verdiği de bilinmektedir. Şehirlerimizin yerel yaşam ekolojilerinin bu tür büyük projelerle değişime uğratılması ve insanlarımızın bu tür büyük değişiklikler halka sorulmadan gerçekleştirilmesi çağdaş teamüllere ve demokrasi anlayışına uymamaktadır.

“GELECEĞİMİZE BETON DÖKMEYİN”

Yaklaşık 60 dönümlük bu alana 1500 konut ve alışveriş merkezi yapılacak ve böylece 12 bin kişilik Turhan Kılıçoğlu Stadyumu, 2 sentetik futbol sahası, basketbol oyun sahaları, 2 tenis kortu, Atatürk Spor Salonu, Adil Candemir Güreş Eğitim Merkezi spor alanlarının yıkılıp yerine dev binalar, alışveriş merkezleri yapılacaktır. Bu planlamanın hayata geçmesini Çorum halkı istemiyor. Çocuk ve gençlerimizle birlikte on binlerce insanın rahat bir nefes aldığı, spor yaptığı, kültürel ve sanatsal faaliyetlerin düzenlendiği bu yaşam alanlarının ranta açılmasını kabul etmiyoruz.

“İHALE İPTAL EDİLMELİDİR”

Çorum Belediye Başkanlığı’nın bu ihaleyi iptal ederek, bu spor alanlarımızın Çorum halkına daha güzel bir şekilde yeniden kazandırılmasını istiyoruz. Dayatılan bu beton projesinin gerçekleşmesi telafisi mümkün olmayan toplumsal zararlar ortaya çıkaracaktır.
250 bine ulaşan şehir nüfusunun Hitit Üniversitesi ile birlikte yeni bir kimliğe kavuştuğu şehrimizde üniversiteler bölgesine, Hıfzı Veldet Velidedeoğlu Parkı’nın ve Devlet Tiyatro salonun karşısına, ulaşım merkezlerinin içine dev binalar ve AVM kurulması çağdaş şehircilik anlayışı ile uyuşmamaktır. 1500 konutun şehir içine yerleştirilmesiyle yoğun olan şehir trafiğine en az 2000 araç daha katılıp şehir trafiği kilitlenecektir. Ulusal bayramların, şenliklerin, konserlerin, spor karşılaşmaların yapıldığı tek alan betona gömülecektir. Bununla birlikte 14 mahallenin her türlü sosyal ve sportif faaliyette beraberce kullandığı bu güzel alan yok olacaktır. Çocuk ve gençlerimiz spordan mahrum bırakılacaktır. Onlarca yıldır çocuklarımızın, gençlerimizin ulaşımı çok kolay olan bu alanda spor ve kültürel faaliyetlerini gerçekleştirilmesi süreci son bulacaktır. Şehir içine yapılan yüksek katlı binalar ile hava akımı olumsuz etkilenecektir. Şehrimiz yüksek katlı binalar ile ciddi bir hayali kente bürünecek, şehir silueti bozulacaktır.

“ŞEHRİN SORUNLARINA ÇÖZÜM BULUN”

Çorum ilimizde hali hazırda mevcut olan Devlet Tiyatrosu Salonu’nun yetersizliği ve ihtiyaçları karşılayabilecek konferans, sergi ve eğitim salonlarının var olmayışı başlı başına bir olarak durmakta ve bunlara halen bir çözüm bulunmazken şehrin sorunlarını daha da artıracak bir proje halka rağmen hayata geçirilmeye çalışılmaktadır.

“REFERANDUM İSTİYORUZ”

Çorum halkı olarak bizler, bu taleplerimizle birlikte ihalenin iptal edilmesi için bugün şehrimizin belirli noktalarında imza kampanyası başlatıyoruz. Topladığımız imzaları Çorum Belediye Başkanlığı’na sunacağız. Bu bağlamda bu planın hayata geçirilmeden ivedi olarak kentin geleceği için bir referandum yapılmasını Belediye Başkanlığından talep ediyoruz. Başlatmış olduğumuz hukuki mücadele ise artarak sürecektir.
Çağdaş bir şehir ancak parklarıyla, spor ve kültürel tesisleriyle var olabilir. Bütün Çorum halkını, şehrimizin ve çocuklarımızın geleceğine ait spor sahalarına sahip çıkmaya çağırıyoruz. Bu kent hepimizin birlikte yaşıyoruz yönetmek için birlikte karar verelim.”
(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim