5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle bir açıklama yapan CHP İl Başkanı Mehmet Tahtasız, ilimizin en büyük çevre sorunlarının; hava, su, gürültü ve toprak kirliliği olduğunu, atıklar, doğal çevrenin tahribatı ve erozyonun da en önemli sorunlar arasında yer aldığını kaydetti.

CHP İl Başkanı Mehmet Tahtasız, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle Çorum Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nü ziyaret etti. Müdür Vekili Zafer Bektaş ve Müdür Yardımcısı Birol Sayın ile bir süre görüşen Tahtasız, Dünya Çevre Günü’nü kutlayarak, temel sorunlar hakkında bilgi aldı.

Müdür Vekili Bektaş ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Tahtasız’a teşekkür etti.

CHP İl Başkanı Mehmet Tahtasız, ayrıca Dünya Çevre Günü nedeniyle bir basın açıklaması yaptı.

Çorum’un en büyük çevre probleminin hava kirliliği olduğunu dile getiren Tahtasız, coğrafi konum, fabrika ve tesislerin etkisi ve doğalgaz kullanımının yeterince yaygınlaşmaması sonucu bu sorunların yaşandığına dikkati çekti. Tahtasız, su kirliliğinin en büyük sebepleri arasında yer alan Derinçay’ın da ıslah edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınmasının şart olduğunu savundu.

Tahtasız, açıklamasında şu konulara değindi:

“İlimizde hava kalitesi ölçümleri ise üç istasyon (Bahabey, Mimar Sinan ve Çorum) tarafından yapılmaktadır. Hava kirliliğinin 1.derecede öncelikli sorun olmasının sebebi; il merkezi düz bir topografik yapıda olup, çevresi tepelerle çevrilidir.

2. derecede su kirliliğinin sebebi bu raporda yeteri kadar açıklanmamıştır. Oysa ki Çorum’da yaşayan her vatandaş bilir ki Çorum’un en büyük su kirliliği sorununun sebebi Derinçay’ın kirliliği konusudur. Derinçay ilimizde Köse Dağından doğup çeşitli yan dere ve su kollarının birleşerek Çorum’un batısından geçerek Alaca Irmağı ile birleşmekte ve buradan Amasya iline ulaşarak Yeşilırmak’a karışmaktadır. Derinçay’a yıllardır fabrikalardan karışan sanayi atıkları bir türlü önlememiştir. Fabrikaların arıtma sistemlerinin olmaması ve Derinçay havzasında bulunan tarım arazilerinde aşırı gübre kullanılması kirliliğin başlıca nedenlerindendir.

Derinçay’ın debisi sonbahar aylarında düşmektedir. Çorum Belediyesi ve Şeker Fabrikasının arıtmasından çıkan atık su derenin debisinin %80’ini oluşturmaktadır. Anlaşılmaktadır ki arıtma sistemleri iyi çalışmamakta ve temizle işlemini yapmamaktadırlar.

Sonuç olarak ilimiz Çorum’un daha yaşanabilir bir kent olması için çevreye olan duyarlılığın artırılması ve her türlü çevre kirliliğine karşı tedbirler yetkililer ve ilgili kamu kurumlarınca acilen alınmalı, her türlü fosil yakıt tüketiminin en aza indirilmesi için çalışmalar yapılmalıdır.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim